Retail&Agrobusiness

Cum ajunge laptele de la 80 de bani litrul la poarta fermei la 4 lei litrul în supermarket. „Cu tot respectul, e o informaţie confidenţială“, spune directorul Profi

Procesatorii susţin că preţul la raft e făcut de comercianţi

Procesatorii susţin că preţul la raft e făcut de comercianţi

Autor: Roana Rotaru

08.03.2016, 00:08 13992

Preţul laptelui creşte de 4-5 ori de la poarta fermei până în frigiderul consumatorului din România, iar cres­cătorii de bovine afirmă că afacerea este din ce în ce mai puţin rentabilă şi sunt ameninţaţi cu închiderea.

Din 2007 până în prezent şeptelul de bovine a scăzut cu 30%, până la 2,07 milioane de capete de animale în 2014, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.

Preţul mediu de achiziţie al litrului de lapte la poarta fermei, de către procesator, a fost 1,18 lei pe litru în octombrie 2015, la care se adaugă costurile de procesare care variază între 0,3 lei şi 1 leu, preţ care include analize, costul de procesare, ambalajul, costuri care sunt mai mari la laptele fără lactoză sau la ambalaje „ultrasecurizate“, diferenţa fiind reprezentată de TVA şi marja de venit a supermaketurilor, potrivit lui Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui. El mai afirmă că supermaketurile refacturează multe servicii către furnizor, cum ar fi servicii de marketing, manipulare, apariţii în cataloage de promoţii etc.

„Îl găseşti la raft cu 4,5 lei, dar eu vând litrul de lapte cu 1,5% grăsime cu 2,7- 3,2 lei litru. Preţul la raft e făcut de comerciant. Acesta este format 50% din TVA plus comerciant, iar 50% se împarte între procesator şi fermier. Deci dacă dumneavoastră găsiţi laptele la raft cu 4 lei, 2 lei reprezintă TVA plus servici­ile comerciantului, iar 2 lei se împart între fermier şi procesator“, a declarat pentru ZF Dorin Cojocaru, care explică că supermarketul pune la dispoziţie spaţiul, iar procesatorul plăteşte serviciul. „Nu poţi să comentezi pentru că te delistează, dacă te delistează nu mai poţi să vinzi marfa“, a adăugat el.

„Cu tot respectul este o informaţie confidenţială. Nu de alta, dar pot să îmi pun partenerul meu de afacere într-o situaţie neplăcută în momentul în care eu dezvălui preţul de achiziţie pe care îl am cu dânsul“, a declarat pentru ZF, Daniel Cirstea, director general Profi.

Creşterea bovinelor pentru lapte a ajuns o afacere din ce în ce mai puţin profitabilă pentru producătorii care îşi vând laptele la poarta fermei cu preţuri care pornesc de la 80-85 de bani pe litru şi care urcă până la 1,30 -1,40 lei în funcţie de cantitatea, calitatea şi distanţa faţă de fabrica procesatoare care îl cumpără. De la fabrica procesatoare şi până la raft preţul creşte de aproape 5 ori, diferenţa de preţ incluzând analizele, procesarea, ambalajul, plata taxelor plus adaosul practicat de supermarketuri pentru servciile de vânzare a unui litru de lapte.

„Preţul laptelui este influenţat de procesatori în proporţie de 25-30%, restul este influenţat de ce se întâmplă în supermarketuri. Gândiţi-vă că de un an de zile preţul laptelui a scăzut din diverse cauze: materia primă şi TVA au scă­zut, cotele de lapte au fost desfiinţate şi a apărut un 35% lapte în plus, pentru că puterea de cumpărare nu e mare, ba din cauza embargoului rusesc, pentru că barilul s-a dus unde s-a dus, puterea de cum­părare a Orientului nu mai este ce a fost etc. Din păcate, toate aceste reduceri la preţul materiei prime nu au dus la niciun fel de reducere în raft, ci dimpotrivă. Noi fermierii nu mai înţelegem ce se întâmpla la raft, de preţurile nu numai că nu scad, dar şi cresc“, a declarat pentru ZF fermierul Şerban Nicuşor, proprietarul Agroserv Măriuţa din comuna Drăgo­eşti, Ialomiţa, care deţine în jur de 1.800 de bovine.

În decursul unui an, din decembrie 2014 şi până în aceaşi lună a anului 2015 preţul laptelui de vacă a scăzut cu aproximativ 12%, conform indicelor preţurilor de consum, publicate de Institutul Naţional de Statistică în luna decembrie 2015.

Proprietarul fermei de vaci Agroserv Măriuţa, spune că diferenţa dintre preţul de achiziţie a litrului de lapte la poarta fermei şi cel cu care se vinde el la raft este atât de mare din cauza adaosului practicat de supermarket-uri.

„Hadeţi să facem nişte socoteli să vedem cât îl costă pe fermier să producă un litru de lapte, cât îl costă pe procesator să producă un litru sau un kg de produse din lapte, şi să vedem care sunt marjele de profit ale supermarekt-urilor. S-ar putea ca atunci să ne dăm seama unde e problema. Eu cred că aici avem o mare problemă, iar, din păcate, procesatorii nu au curaj să facă nimic în privinţa aceasta pentru ca sunt în mâna retailerilor. Ne place, nu le place, acesta este adevărul. E greu pentru un procesator să zică: <Bă’, retaierul îmi ia prea mult>, pentru că mâine nu-i mai ia marfa“, a spus Şerban Nicuşor care explică că, fară 30 de eurocenti pe litru, adica 1,3 lei-1,4 lei pe litru, şi fără o producţie de minim 25 de litri pe zi de vacă la muls nu ai cum să duci o fermă care produce lapte pe profit.

Marii retaileri nu doresc să facă publice preţurile de achiziţie al laptelui de la procesatori sau ponderea adaosul practicat în preţul de la raft.

Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu realizat de Eurostat, România înregistrând, astfel, cea mai mare ruptură între fermă şi fabrică la nivel european. Media UE de procesare în fabricile locale era în 2013 de 92%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO