Retail&Agrobusiness

Cum arată coşul lunar de cumpărături al unui român: Un sfert din venituri merge pe produse din carne, însă pâinea vine puternic din urmă

Cum arată coşul lunar de cumpărături al unui român:...

Autor: Cristina Rosca

27.01.2015, 00:08 943

Românii sunt printre cei mai mari „mâncători“ de pâine din Europa, consumul lunar de 10 kilograme fiind cu o treime mai mare decât media europeană.

Un român cheltuie lu­nar în medie 200 de lei pe ali­­mente şi bău­turi alco­o­li­­ce şi non-alcoolice, cea mai mare parte a su­mei - aproape 45% - mergând către car­ne şi produse de panificaţie. Restul se îm­­par­te între lactate, le­gu­me, fructe - care re­pre­zin­tă circa un sfert din chel­tuie­li­le lu­na­re cu mâncarea şi bă­uturile - şi alte ali­mente, precum ulei, cio­co­lată, orez sau făină. „Într-adevăr, cea mai mare pondere în coşul de cumpărături o au carnea şi pro­­dusele din carne. Pe poziţiile urmă­toa­re se află celelalte produse proas­pe­te, respectiv le­gu­mele şi fructele“, spune Sorana Georgia, direc­torul executiv al lanţului de supermar­ke­turi Billa, cu afaceri de peste 300 mil. euro în 2013.

Carnea „mănâncă“ însă cel mai mult din bugetul lunar nu datorită consumului, ci şi pentru că preţul acestor produse este mai ridicat. Astfel, un român consumă lunar 3,2 kilograme de carne şi produse din carne pe care plăteşte aproape 51 de lei, respectiv un sfert din bugetul lunar pentru cumpărăturile de alimente şi băuturi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În medie, un kilogram de carne şi produse din carne costă 16 lei, faţă de 5 lei kilogramul de fructe sau circa 4 lei cel de legume.

Mai mult, consumul lunar de carne a scăzut în criză de la circa 6 kilograme în 2009 la 3,2 kilo­­grame la jumătatea anului trecut, potrivit da­telor de la INS. Consumul de astfel de pro­du­se în România este sub media europeană atât din cauza nivelului mai mic al veniturilor, cât şi din cauza faptului că multe din familiile din zona rurală consumă carne din producţia pro­prie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO