Retail&Agrobusiness

Cum s-a schimbat piaţa lactatelor în ultimul deceniu: trei dintre primii zece jucători şi-au mărit de cel puţin patru ori businessul

Cum s-a schimbat piaţa lactatelor în ultimul deceniu:...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

26.07.2017, 00:00 945

♦ Cea mai mare creştere a businessului a înregistrat-o Olympus ♦ Albalact şi-a majorat de cinci ori vânzările în ultimul deceniu şi a urcat pe locul întâi ♦Două companii au intrat în topul celor mai mari jucători ♦ Multinaţionalele au făcut reduceri de personal.

Fabrica de Lapte Braşov, producătorul lactatelor Olympus, a înregistrat cel mai înalt salt al afacerilor în ultimul deceniu, pornind de la puţin peste 30 de milioane de lei (peste 7 mil. euro) şi ajungând la circa 370 de milioane de lei, arată o analiză a ZF pe baza datelor din anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie.

Însă, evoluţia a fost determinată de faptul că grupul grec a pariat 100 de milioane de euro pe România şi a deschis o fabrică în judeţul Braşov, după ce anterior opera o unitate de producţie în judeţul Covasna. Fabrica livrează mai mult de jumătate din producţie la export. Pe de altă parte, o evoluţie semnificativă a avut-o şi Albalact, compania care s-a aşezat pe poziţia de lider al pieţei evaluate la un miliard de euro. Albalact a avut o creştere a businessului de cinci ori în perioada 2006-2016, dezvoltarea fiind „orchestrată“ de antreprenorul Raul Ciurtin. Anul trecut, antreprenorul, care a salvat practic compania Albalact în urmă cu mai bine de 15 ani de la faliment şi care a dus-o în poziţia de lider al pieţei, a decis să predea businessul către grupul francez Lactalis. Francezii au preluat ulterior şi Covalact, un alt jucător din top zece. De altfel, şi Covalact şi-a crescut puternic businessul faţă de anul 2006, însă şi-a păstrat poziţia în clasament. Pe de altă parte, Dorna Lactate, companie deţinută de grupul francez Lactalis, a coborât două poziţii în clasament. O altă companie care şi-a păstrat poziţia în clasament este Danone. Însă, grupul francez a fost liderul pieţei de lactate, înainte ca Albalact să ajungă pe prima poziţie. Pe de altă parte, Danone a rămas în toţi aceşti ani liderul pieţei de iaurturi, segment unde deţine o cotă de piaţă de circa 50%, conform celor mai recente date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO