Retail&Agrobusiness

De ce irigă România o suprafaţă de peste 6 ori mai mică decât înainte de Revoluţie? Petre Daea:„S-a distrus ce s-a construit. Am exportat mai mult fier vechi decât cereale”

De ce irigă România o suprafaţă de peste 6 ori mai...

Autor: Roana Rotaru

16.05.2018, 13:59 585

Fermierii români au irigat o suprafaţă de 508.000 hectare de teren agricol în 2017, o suprafaţă de peste 6 ori mai mică decât cea irigată în anul 1989, când România uda circa 3,2 milioane de hectare, potrivit statisticilor oficiale.

„După 1989 mulţi dintre românii noştri au luat barosul, bomfaierul şi toporul sau securea.Cu barosul se dădea în zid şi se luau cărămizi, dale. Cu bomfaierul sau flexul tăiau fierul, unde aveau posibilitatea, îl puneau pe umăr şi îl duceau acasă. Cu topul sau securea... dacă era un pom în picioare îl dădeau jos să îşi facă un gard. S-a distrus ce s-a construit. Dacă facem o statistică, am exportat mai mult fier vechi decât cereale”, a spus Petre Daea, ministrul agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul instituţiei pe care o conduce.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) dispune de peste 1 mld. euro pentru refacerea sistemul naţional de irigaţii, până la finalul anului 2020. Pentru anul 2018, MADR şi-a planificat să cheltuie 26,5 mil. euro pentru acest obiectiv.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO