Retail&Agrobusiness

Declaraţia dramatică a unui apicultor român: Am ajuns în situaţia ca noi să mâncăm surogat de miere şi mierea noastră să fie vândută în alte ţări. Copiii noştri mănâncă miere cu pesticide

Dănuţ Puişoru preşedintele sindicatului apicultorilor din Romania: Am ajuns în situaţia ca noi să mancăm surogat de miere şi mierea noastră să fie vandută în alte ţări. Copiii noştri mănancă miere cu pesticide

Dănuţ Puişoru preşedintele sindicatului apicultorilor din Romania: Am ajuns în situaţia ca noi să mancăm surogat de miere şi mierea noastră să fie vandută în alte ţări. Copiii noştri mănancă miere cu pesticide

Autor: Cristina Bellu

15.02.2017, 18:13 4974

Anul 2016 a fost cel mai slab an pentru api­cu­ltura romanească din ultimii 35 de ani, sectorul confruntandu-se cu un nivel ridicat al ratei de mortalitate în randul familiilor de al­bine, datorită factorilor climaterici nefavo­ra­bili, dar şi pe fondul tratării culturilor cu pes­ticide sau cu alte substanţe nocive albi­nelor, este de părere Dănuţ Puişoru, preşe­din­tele sindicatului apicultorilor din Romania.

"În ultimii ani, la noi în ţară au intervenit schimbări climaterice importante, iar fer­mierii a trebuit să adopte tehnologii de tratare a solului cu diferite substanţe, pentru a putea avea producţie.  Acest lucru a avut însă un impact negativ asupra vieţii albinelor şi asupra calităţii produselor stupului."

Săptămana trecută, Dănuţ Puişoru i-a prezentat secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii Daniel Botănoiu problemele din această zonă, cerandu-le reprezentanţilor ministerului să oblige fermierii să afişeze la loc vizibil substanţele folosite la tratarea culturilor. "Sectorul apicol se confruntă cu probleme deosebite. Nu mai putem continua aşa. Am ajuns în situaţia ca noi să mancăm surogat de miere şi mierea noastră să fie vandută în alte ţări. Copiii noştri mănancă miere cu pesticide", a spus Dănuţ Puişoru.

Potrivit acestuia, astăzi apicultura s-ar afla într-un mare declin dacă nu ar fi sprijinită de anumite programe şi proiecte strategice. "Există un program naţional implementat de UE şi guvern în urma căruia a crescut numărul de apicultori şi implicit numărul familiilor de albine. Dacă în anii '90, de la aproape 2 milioane de familii de albine, nu­mărul acestora a scăzut la 800.000, în anii de faţă putem spune că se remarcă o dezvoltare a acestui sector, dezvoltare ajutată foarte mult de proiecte şi de subvenţii."

În UE există la ora actuală aproximativ 16 milioane de stupi şi 600.000 de apicultori. Cu 1,7 milioane de familii de albine, Romania deţine 10% din stupii Uniunii Europene, nu­mărul apicultorilor din ţară ridicandu-se la 45.000.

Sindicatul apicultorilor din Romania în colaborare cu ministerul agriculturii vizează sprijinirea fermelor de elită, rasa autohtonă  apis mellifera carpatica fiind o rasă pură, care trebuie protejată şi în care trebuie să se investească astfel încat ea să ajungă şi în alte ţări. "Rasa apis mellifera carpatica este o rasă dezvoltată local şi este recunoscută ca fiind de cea mai bună calitate. Este important să in­ves­tim în ea, astfel încat străinii care şi-o doresc să o poată avea şi în ţările lor."

Pe langă produsele primare pe care le oferă- ceară, venin, lăptişor de matcă, polen, păstură, cel mai important lucru pe care albinele îl realizează este polenizarea culturilor.

"În occident polenizarea se plăteşte cu 7 euro pe famila de albine, dar în Romania nu se vrea aşa ceva", a menţionat Danuţ Puişoru.

Acesta a mai spus că preţul de achiziţie oferit de procesatori este de 8 lei pe kilogram, iar pe rafturile magazinelor din UE un borcan poate ajunge şi la 14 euro sau chiar mai mult, în funcţie de sortiment.

Romania a devenit cel mai mare producător de miere din UE în 2015, un an în care apicultorii romani au produs 35.000 de tone de miere, cu circa 75% mai mult decat în anul anterior, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat - biroul european de statistică. Piaţa locală a urcat astfel de pe locul trei pe prima poziţie, devansand Spania şi Ungaria, potrivit aceleiaşi surse.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO