Retail&Agrobusiness

Divizia de agribusiness a Agricover a încheiat 2015 cu afaceri de 1,19 miliarde lei

Divizia de agribusiness a Agricover a încheiat 2015 cu...

Autor: Emil Popescu

17.03.2016, 11:36 670

„Creşterea cu 33% a distribuţiei de inputuri într-o piaţă caracterizată de numeroase provocări demonstrează că suntem pe mai departe un partener sigur şi de încredere pentru clienţii noştri”, a declarat Ştefan Bucătaru, director general al diviziei de agribusiness al grupului.

Divizia de agrobusiness a Agricover reuneşte toate activităţile operaţionale ce ţin de distribuţia de soluţii agricole pentru fermele vegetale şi zootehnice şi valorificarea producţiei acestora – cereale, lapte, porci, legume şi fructe. Agricover a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de aproape 1,3 miliarde lei ( circa 290 mil. euro), în creştere cu 18% faţă de anul anterior.

În cursul anului trecut, compania a investit 18 milioane lei în unitatea de procesare a cărnii şi în infrastructura de preluare şi depozitare a cerealelor şi oleaginoaselor.

Investiţiile în abator s-au axat pe modernizarea unităţii, automatizarea şi implementarea unor sisteme informatice de gestiune. Deschisă în iulie 2015, linia de business a atins la finalul anului capacitatea de abatorizare de 1.200 capete pe zi. Investiţiile au vizat şi dezvoltarea unor produse ambalate pentru lanţurile de retail.

Agricover a vândut 8.200 de tone de legume şi fructe româneşti, în timp ce vânzările de cereale şi oleaginoase au fost în scădere, atât la nivelul preţului mediu, cât şi al volumelor tranzacţionate, de circa 23% faţă de anul anterior, în 2015 fiind achiziţionate şi valorificate aproape 700.000 tone.

”Aceste scăderi sunt rezultatul combinat al diminuării cu 30% a producţiei de cereale la nivel naţional, dar şi a deciziei fermierilor de a amâna vânzarea cerealelor, din cauza preţului redus. Din estimările companiei reiese că fermierii au păstrat pe stoc cu 2-3 milioane de tone de cereale mai mult la finele anului 2015, faţă de anul 2014”, se arată în comunicat.

Compania are 726 de angajaţi, faţă de 542 angajaţi în 2014, creştere susţinută în principal de dezvoltarea abatorului. Grupul Agricover are, în prezent, peste 850 angajaţi.

Pentru anul 2016, divizia de agribusiness se va orienta pe consolidarea poziţiei de piaţă, stabilizarea liniilor noi de business şi continuarea creşterii eficienţei organizaţionale.

Grupul Agricover, controlat de omul de afaceri Jabar Kanani şi unul dintre cei mai mari jucători din agricultura locală, a avut în 2014 afaceri de 295 milioane de euro, în creştere cu 17,5% faţă de anul precedent, pe fondul diversificării operaţiunilor în alte segmente de piaţă faţă de comerţul cu cereale şi distribuţia de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO