Retail&Agrobusiness

Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România: „Doar 20% dintre românii din mediul urban îşi fac cumpărăturile la piaţă”

Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor...

Autor: Roana Rotaru

18.07.2018, 14:25 220

Doar 20% dintre românii din mediul urban îşi fac cumpărăturile la piaţă, cei mai mulţi dintre aceştia preferând supermarketurile, potrivit lui Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR), care a demarat campania #merglapiaţă în încercarea de a readuce tinerii în pieţe.

„Din datele pe care le avem, 20% dintre românii din mediul urban îşi fac cumpărăturile la piaţa. Tinerii s-au dezobişnuit să meargă la piaţa sau nu au avut acest exerciţiu până acum. Pentru generaţia tânără a fost mult mai uşor să meargă în supermarket. Prin campania #merglapiaţă încercăm să-i readucem în pieţe”, spune Teodor Birţ, preşedintele AAPR.

La ora actuală, în piaţa Obor din Capitală sunt peste 85% produse româneşti, din care 70% sunt vândute direct de producători. În extrasezon, pe timpul iernii, procentul produselor româneşti scade până la 20-25%, potrivit reprezentanţilor AAPR.

Românii mănâncă mai multe produse din import decât din producţia internă, deşi agricultura românească este capabilă să hrănească întreaga populaţie a ţării, potrivit AAPR.

România a înregistrat în 2017 un deficit record de 853,9 mil. euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 53% faţă de 2016 , potrvit datelor Ministerului Agriculturii.

„Practic, în condiţiile în care doar un sfert, în unele zone chiar mai puţin, din populaţia urbană alege roşia, cartoful, brânza sau mărul cu gust românesc din piaţă, sprijinind, asftel, şi producţia locală, şansele de redresare pe termen lung se află sub un mare semn al întrebării’’, spune Teodor Birţ.

În 2017 importurile de produse agroalimentare au fost de 7,1 mld. euro faţă de 6,5 mld. euro în 2016, potrivit sursei citate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO