Retail&Agrobusiness

Exportul de ţigări s-a apropiat pentru prima dată de 1 mld. euro după un galop constant odată cu aderarea la UE. În zece ani exporturile au crescut de zece ori

Exportul de ţigări s-a apropiat pentru prima dată de 1...

Autor: Cristina Rosca

21.07.2016, 20:20 354

♦ Exportul de ţigări a crescut de aproape zece ori în ultimul deceniu ♦ Avansul a fost constant după aderarea la UE, statele membre ajungând să reprezinte 95% din total, faţă de o treime înainte de aderare ♦ Ţigările şi produsele din tutun au ajuns să aibă o contribuţie de circa 20% în totalul exporturilor de alimente, băuturi şi tutun anul trecut, un maxim istoric.

Pe piaţa locală sunt deschise trei mari fabrici de ţigări, fiecare dintre jucătorii internaţionali având o unitate de producţie aici. Astfel, British American Tobacco (BAT) produce la Ploieşti, Japan Tobacco International (JTI) în Capitală şi Philip Morris International (PMI) în Otopeni, judeţul Ilfov. De aici, ţigările pleacă în toată lumea.

Fiecare dintre cei trei jucători din această piaţă are minimum două entităţi juridice în România, una de producţie şi una de comerţ. BAT are şi un centru de servicii. În total, entităţile de producţie şi de trading au terminat anul trecut cu afaceri de aproape 3,2 mld. euro şi peste 3.000 de salariaţi, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Exportul se realizează, potrivit datelor ZF, atât pe firmele de producţie, cât şi pe cele de trading.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO