O îngrijorare majoră s-a răspândit în rândul crescătorilor de porci după ce apariţia în România - la Satu Mare - a unui focar de pestă porcină africană a fost confirmată oficială.
Pot fi puse sub semnul întrebării exporturi de 50 mil. euro, cât au însemnat exporturile de carne de porc şi porci vii în 2016, potrivit datelor Eurostat. Şi piaţa locală ar putea fi afectată, creşterea porcinelor fiind un sector în care în 2016 activau 610 companii cu afaceri cumulate de 2,9 mld. lei (645 mil. euro), potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
„Chiar dacă animalele au fost ucise şi incinerate, acest lucru nu reprezintă o garanţie 100% că boala nu poate să se extindă sau să apară în alte locaţii. Virusul se răspândeşte extrem de uşor. În cazul focarului din Satu Mare, din ce ni s-a comunicat, boala a venit via produse alimentare contaminate, din Ucraina, care au ajuns în alimentaţia porcului”, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).