Retail&Agrobusiness

Fabricarea produselor lactate, o industrie de 1 mld. euro. Importurile, de trei ori mai mari decât exporturile

Fabricarea produselor lactate, o industrie de 1 mld....

Autor: Roana Rotaru

10.03.2016, 00:00 364
România a importat în primele 11 luni din anul 2015 de trei ori mai multe produse lactate de cât a exportat, potrivit unui bilanţ publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 
România a importat lapte, smântână, iaurt, unt, brânză şi caş în valoare de aproximativ 250 milioane de euro şi a exportat aceleaşi produse în valoare de doar 85 milioane de euro, de 2,9 ori mai puţin, importuri şi exporturi care au avut loc atât în UE, cât şi în afara ei.
 
În România sunt 686 de companii al căror domeniu de activitate este fabricarea produselor lactate, companii care au o cifră de afaceri cumulată de peste 4,5 miliarde de lei (un miliard de euro), potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.
 
„Vin produse din UE la preţuri de nu îţi vine să crezi. Ca fermieri, noi ştim cu ce se mănâncă costurile într-o fermă, şi pot să vă zic că acele produse care vin la preţuri mici, fie nu sunt din lapte, fie primesc fermierii străini nişte subvenţii mascate pe care nu le ştie nimeni. În nicio ţară din Europa nu se poate produce lapte cu sub 30 de eurocenţi şi să ai profit, pentru că toate vacile mănâncă cam aceeaşi cantitate de furaje“, a explicat pentru ZF fermierul Şerban Nicuşor, proprietarul companiei de lactate Agroserv Măriuţa, unul din top 20 beneficiari de subvenţie pentru creşterea bovinelor de lapte, conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO