Retail&Agrobusiness

Falimentul Agrokor l-ar putea face pe Sandor Csonyi, şeful OTP şi finanţatorul oligarhilor maghiari, cel mai mare latifundiar din Europa

Falimentul Agrokor l-ar putea face pe Sandor Csonyi,...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2017, 22:00 1827

Agrokor, cel mai mare producător şi retailer de alimente din Balcani, are peste 70.000 de angajaţi în Slovenia printr-o achiziţie făcută acolo, 40.000 în Croaţia şi 20.000 în Serbia şi Bosnia.

Sandor Csonyi este cel mai bogat om din Ungaria. Prin OTP, o bancă maghiară cu o poftă vorace de achiziţii, este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Europa de Est, nu doar din Ungaria.

Are conexiuni excelente cu alţi oameni de afaceri şi cu politicieni. Se spune că este prieten apropiat cu Ivica Todoric, vânător pasionat ca şi el şi patronul supergrupului alimentar din Balcani Agrokor, aflat acum în pragul falimentului din cauza datoriilor.

Prietenia cu Todoric i-ar putea deschide lui Csonyi calea spre achiziţionarea unor active preţioase ale Agrokor, inclusiv terenuri. Prin aceste achiziţii, Csonyi ar deveni cel mai mare moşier din Uniunea Europeană, scrie presa croată.

Bancherul maghiar s-a întâlnit în urmă cu câteva zile cu un oficial croat, comisarul extraordiar pentru Agrokor Ante Ramljak, pentru a-şi prezenta intenţia de a cumpăra anumite active ale grupului alimentar, potrivit Jutarnji List.

Din cazua importanţei pe care o are pentru economie, Agrokor este condus acum de un management extraordinar numit de guvernul croat.

Una dintre companiile de care maghiarul este interesat este Belje, cu operaţiuni în sectorul agricol. Csonyi deţine terenuri de 35.000 de hectare în Ungaria şi dacă acestora li se vor adăuga cele ale Belje, bancherul va ajunge omul care deţine cea mai mare suprafaţă de terenuri agricole din UE. Fermele Belje au 20.000 de hectare de terenuri agricole. Belje este una dintre cele mai mari şi mai vechi companii agricole din regiune.

Presa croată speculează că dacă creditorii Agrokor decid să vândă compania, Csonyi va fi primul care va depune o ofertă. Pe lângă compania agricolă, ungurul este interesat şi de un domeniu de lux din staţiunea Medveja, deţinut de Agrokor. Astfel, Csonyi s-ar încadra în trendul vizibil printre bogaţii maghiari de a-şi cumpăra active imobiliare de top pe coasta croată.

Csonyi a arătat interes şi pentru Policlinica Aviva, ceea ce ar fi la fel de surprinzător ca decizia lui Todoric de a cumpăra această afacere. Orice planuri ar avea şeful OTP, ele nu pot fi implementate până când consiliul creditorilor Agrokor este constituit. Abia atunci pot fi negociate tranzacţii cu însemnătate mare pentru grup. Orice este posibil, având în vedere că Todoric nu mai este la conducerea Agrokor.

El n-a fost niciodată dornic să-şi vândă vreo companie cât timp a con­dus Agrokor.  Este interesant de văzut dacă investiţiile lui Csonyi vor fi acceptabile politic în Croaţia, comen­tează Jutarnji List. OTP are o subsidiară în Croaţia şi a achiziţionat recent Splitska Banka de la grupul bancar fran­cez Societe Generale. Astfel, OTP a de­venit unul dintre liderii de pe piaţa bancară croată. Achiziţia Splitska a de­curs fără probleme. Splitska are interese şi la grupul petro­lier maghiar MOL, un­de ocupă de mulţi ani un loc în board.

MOL deţine o parte din compania petriolieră maghiară INA. Guvernul croat susţine că MOL a ajuns să controleze INA prin mituirea fostului premier Ivo Sanader în 2009 şi îşi vrea compania de energie fanion înapoi. CEO-ul MOL Zsolt Hernadi a fost ceva timp pe lista urmăriţilor internaţional a Interpol la cererea Croaţiei. Scandalul INA are dimensiuni politice şi afectează relaţiile dintre Croaţia şi Ungaria. MOL deţine puţin sub 50% din INA, iar guvernul croat aproape 45%.

Între timp, managementul provizoriu al Agrokor a anunţat o invitaţie publică pentru cumpărarea unor iahturi folosite de Todoric şi a unor elicoptere aparţinând companiei. Astfel, a fost pornit procesul vânzării activelor care nu sunt esenţiale pentru operaţiunile Agrokor. Presa  croată scrie că la un moment dat erau 15 intenţii de cumpărare pentru iahturi şi 12 pentru elicoptere. Regina flotei lui Todoric poartă numele de „Jana“, este din modelul Riva 85 Opera produs în 2006 şi este vândută la preţul de 1,4 milioane de euro fără TVA.

Agrokor n-ar fi prima încercare a lui Csonyi de a intra în lumea retailului. În mai 2016 presa maghiară scria că şeful OTP intenţiona să cumpere portofoliul european al lanţului britanic de retail Tesco, însă premierul maghiar Viktor Orban l-a convins să nu insiste pentru a păstra relaţiile bune cu aliatul său politic din Polonia  Jaroslaw Kaczynski. Iniţial, guvernul lui Orban a primit cu încântare idea ca bancherul să investească în Tesco, însă după ce alegerile poloneze au adus la putere partidul Lege şi Justiţie, premierul i-a recomandat omului de afaceri să nu liciteze. Oameni de afaceri polonezi erau interesaţi de activele Tesco Europa, aflat în proces de restructurare. Kaczynski şi Orban au aceeaşi poziţie în ceea ce priveşte politica UE referitoare la refugiaţi. Presa maghiară a calculat că că dacă OTP ar fi cumpărat Tesco Europa, şi-ar fi adăugat la portofoliu 8-10 milioane de noi deţinători de carduri şi clienţi rezidenţiali. Csonyi este preşedintele OTP şi se speculează că este şi cel mai mare acţionar al băncii. Csanyi conduce OTP de aproape trei decenii.

Bancherul şi-a vândut în 2013 o parte „enormă“ din acţiunile deţinute la OTP pentru a intra în afaceri agricole. Are un abator la Mohocs care-l va face probabil cel mai mare investitor din industria locală a cărnii, potrivit The Budapest Beacon. Publicaţia notează că OTP a devenit banca afacerilor aliaţilor şi membrilor partidului de guvernământ din Ungaria.

Csonyi este interesat şi de fotbal, fiind preşedintele Asociaţiei Ungare de Fotbal. Premierul Orban este şi el un mare fan al fotbalului, sub influenţa sa construindu-se un stadion de dimensiuni olimpice la poarta casei sale natale dintr-un sat unguresc cu 1.700 de locuitori.

Cât despre pofta OTP de achiziţii, National Bank Of Greece, al doilea creditor ca mărime din Grecia, a anunţat vineri că va vinde operaţiunile din Serbia către OTP Serbia. NBG a evaluat tranzacţia la 125 de milioane de euro.

Agrokor, cel mai mare producător şi retailer de alimente din Balcani, are peste 70.000 de angajaţi în Slovenia printr-o achiziţie făcută acolo, 40.000 în Croaţia şi 20.000 în Serbia şi Bosnia. Conglomeratul a înregistrat în 2015, ultimul an pentru care sutn disponibile rezultate financiare, o cifră de afaceri de 6,5 miliarde de euro, echivalentul a 16% din PIB-ul croat.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO