Retail&Agrobusiness

Fermierii afectaţi de calamităţile meteo pot primi mai mulţi bani ca avans din subvenţiile europene

Fermierii afectaţi de calamităţile meteo pot primi mai...

Autor: Dan Straut, Mediafax

12.10.2017, 16:55 76

Acordul acoperă plăţile directe către fermieri şi anumite plăţi pentru dezvoltarea rurală, care sunt de regulă efectuate de statele membre în perioada 1 decembrie - 30 iunie. Până acum, statele membre puteau alege să efectueze în avans, începând cu 16 octombrie, în fiecare an, până la 50% din totalul plăţilor directe, respectiv 75% din cele destinate dezvoltării rurale.

„Decizia Comisiei le permite statelor afectate de condiţii climatice dificile să crească nivelul acestor plăţi până la 70% şi respectiv 85%”, se menţionează în comunicat.

„De acum, statele eligibile au posibilitatea să decidă singure dacă vor profita sau nu de această facilitate legată de normele pentru acordarea în avans a plăţilor”, precizează Comisia.

În România, căderile de zăpadă din luna aprilie au afectat livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade. Cele mai puternic afectate culturi se regăsesc în Moldova şi nord-estul Transilvaniei, unde livezile de pomi fructiferi cum ar fi măr, prun, vişin sau cais au fost lovite de îngheţ şi viscol, ca şi podgoriile cu viţă-de-vie pornită deja în vegetaţie sau culturile de cereale ajunse la un anumit grad de dezvoltare în momentul în care au început ninsorile.

În urma deciziei CE, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăţi mai mari. Măsura a fost luată în prima parte a lunii septembrie pentru 10 state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia şi Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci ţări: România, Croaţia, Irlanda, Grecia şi Marea Britanie, state care „au cerut mai târziu acest sprijin şi care au reacţionat după ce procedurile pentru primele 10 state erau deja demarate”, mai menţionează Comisia Europeană. Astfel, „pentru a evita îngreunarea întregului proces, Comisia a decis să abordeze separat cererile celor două grupuri de state”.

Diferitele condiţii climatice dificile, de la secetă la ploi puternice, pe care au trebuit să le înfrunte anul acesta, i-au pus pe fermieri în faţa unor dificultăţi financiare. Permiterea creşterii nivelului plăţilor efectuate în avans de autorităţile naţionale către fermieri, conform politicii agricole comune, are ca scop ameliorarea problemelor ce ţin de fluxul de numerar, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO