Fermierii români au strâns cea mai mare recoltă de soia din ultimii nouă ani

12 nov 2014 Autor: Gabriel Razi

Fermierii români au recoltat în această toamnă 221.000 de tone de soia, în creştere cu 47% faţă de anul trecut, aceasta fiind cea mai mare producţie din ultimii nouă ani.

Rezultatul a venit după ce suprafeţele cultivate cu soia s-au majorat cu aproape o treime, iar vara ploioasă a susţinut de asemenea productivitatea.

Producţia de soia convenţională (nemodificată genetic) face astfel primii paşi pentru a intra în planurile de afaceri ale fermierilor români la opt ani distanţă de la momentul în care producţia de soia modificată genetic a fost interzisă în România.

„Este un mare potenţial de producţie, în regiunea Dunării producţia a crescut cu 19%. Pe piaţa europeană este potenţial pentru o producţie de 5 milioane de tone anual. Al doilea potenţial este cel pentru procesare“, a spus Ursula Bittner, manager al Danube Soya, o organizaţie regională care promovează producţia de soia nemodificată genetic.

Piaţa românească de soia este o afacere în medie de 40 milioane de euro pe an pentru fermierii români, dar recolta este la sub 10% din potenţial în prezent.

UE este al doilea cel mai mare importator de seminţe de soia la nivel mondial, produs folosit în cea mai mare măsură ca furaj în fermele de animale. Poziţia de importator net va rămâne şi în viitor, însă recoltele de soia nemodificată genetic au potenţial pentru a servi drept furaje în fermele de animale care se poziţionează în segmentul tradiţional.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- producţia de soia din România, evoluţia faţă ed 2013; suprafaţa cultivată , valoarea încasărilor totale pe această cultură 

- detalii despre piaţa europeană şi reglementările ei ; principalii producători de soia la nivel mondial

- preţul mediu al seminţelor de soia

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.11.2014

 
Cuvinte cheie:
Fermieri
, recoltă
, agricultură
, soia
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide