Retail&Agrobusiness

Fermierii români au strâns cea mai mare recoltă de soia din ultimii nouă ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

12.11.2014, 00:07 1160

Fermierii români au recoltat în această toamnă 221.000 de tone de soia, în creştere cu 47% faţă de anul trecut, aceasta fiind cea mai mare producţie din ultimii nouă ani.

Rezultatul a venit după ce suprafeţele cultivate cu soia s-au majorat cu aproape o treime, iar vara ploioasă a susţinut de asemenea productivitatea.

Producţia de soia convenţională (nemodificată genetic) face astfel primii paşi pentru a intra în planurile de afaceri ale fermierilor români la opt ani distanţă de la momentul în care producţia de soia modificată genetic a fost interzisă în România.

„Este un mare potenţial de producţie, în regiunea Dunării producţia a crescut cu 19%. Pe piaţa europeană este potenţial pentru o producţie de 5 milioane de tone anual. Al doilea potenţial este cel pentru procesare“, a spus Ursula Bittner, manager al Danube Soya, o organizaţie regională care promovează producţia de soia nemodificată genetic.

Piaţa românească de soia este o afacere în medie de 40 milioane de euro pe an pentru fermierii români, dar recolta este la sub 10% din potenţial în prezent.

UE este al doilea cel mai mare importator de seminţe de soia la nivel mondial, produs folosit în cea mai mare măsură ca furaj în fermele de animale. Poziţia de importator net va rămâne şi în viitor, însă recoltele de soia nemodificată genetic au potenţial pentru a servi drept furaje în fermele de animale care se poziţionează în segmentul tradiţional.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- producţia de soia din România, evoluţia faţă ed 2013; suprafaţa cultivată , valoarea încasărilor totale pe această cultură 

- detalii despre piaţa europeană şi reglementările ei ; principalii producători de soia la nivel mondial

- preţul mediu al seminţelor de soia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO