Retail&Agrobusiness

Fermierii români vor putea exporta porci vii în UE. Radu Timiş, şeful Cris-Tim: „Deocamdată preţul e mult mai bun pe intern decât afară”

Fermierii români vor putea exporta porci vii în UE....

Autor: Roana Rotaru

15.09.2016, 18:47 480

România va putea exporta porci vii în UE, după ce Comisa Europeană a votat în unanimitatea pentru ridicarea acestei interdicţii, care a fost impusă României încă din perioada de pre-aderare din cauza prezenţei pestei porcine, un virus care nu mai circulă printre suinele din ţara noastră, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Porcii vii şi produsele provenite de la aceştia pot circula pentru prima oară de la aderare în spaţiul Uniunii Europene, în condiţiile derogărilor oferite de decizia Comisiei Europene. Pentru a-şi recăpăta statutul de liber de boală, România a desfăşurat, în fiecare an, programe de supraveghere, control şi eradicare, cofinanţate de Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Potrivit producătorilor şi procesatorilor de carne de porc din România, fermierii vor preferea să vândă în continuare în ţară, unde există suficientă piaţă de desfacere, având în vedere că necesarul de consum nu acoperă producţia internă. 

„E un lucru bun pentru crescătorii de animale că s-a ridicat interdicţia, dar nu avem suficientă carne în România, cerere fiind mai mare decât oferta. Avem un preţ foarte bun în România, iar preţul creşte continuu. Deocamdată preţul e mult mai bun pe intern, decât afară. În trecut România nu putea exporta porci vii pentru că fermele locale nu respectau normele sanitar-veterinare impuse la nivelul UE şi mai era problema pestei porcine, dar dacă dumnealor (ANSVSA – n.red.) spun că au rezolvat problema, este un lucru extraordinar”, a declarat pentru ZF Radu Timiş, proprietarul Cris-Tim.

Rusu Marcel, proprietarul SuperStar Com, un producător de preparate din carne din judeţul Suceava, care conduce un business de 7,4 mil. euro, nu crede că aceasta decizie va influenţa deciziile crescătorilor de suine, având în vedere că aceştia primesc un preţ bun în România şi că este destul de dificil să îţi schimbi piaţa de desfacere.

„Nu cred că va fi mai bine să dai carnea la export. Fiecare are o anumită piaţa şi nu poţi să îţi schimbi piaţa în cinci minute, este o chestiune de durată, piaţa se schimbă în timp, plus că există o supraproducţie afară, iar o piaţă se ocupă greu”, a spus antreprenorul din Rădăuţi, judeţul Suceava.

Această decizie vizează o industrie de peste 12 mld. lei, producţia de carne fiind un sector care număra anul trecut 945 de companii, potrivit datelor pu­blicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO