Retail&Agrobusiness

Imperiul InterAgro: o „caracatiţă“ cu 28 de companii, 10 în insolvenţă

Imperiul InterAgro: o „caracatiţă“ cu 28 de...

Autor: Mădălina Panaete

09.02.2016, 15:30 4251
Grupul InterAgro, unul dintre cele mai mari businessuri antreprenoriale româneşti, este format dintr-un total de 28 de companii, dintre care zece în insolvenţă şi mai multe la un pas de procedura de reorganizare, arată o analiză a ZF.
 
Recent, InterAgro SA şi InterAgro SRL, pilonii businessului controlat de Ioan Niculae,  au intrat în incapacitate de plată, însă anterior mai multe companii din cadrul grupului au intrat în insolvenţă la propria cerere sau la cererea creditorilor.
 
Mai mult, în prezent pe site-ul tribu­nalelor  figurează şi alte businessuri din  grup care îşi aşteaptă soarta după ce şi-au cerut sau le-a fost cerută insol­venţa. Grupul cu o istorie de peste două decenii pe piaţa din România şi-a consolidat businessul în jurul mai multor domenii precum agricultură, energie sau turism, industria chimică şi prelucră­toare, cel mai afectate de insolvenţe fiind cele două din urmă. Companii precum Donau Chem, Amurco (industria chimică) sau Cicalex (industria prelucrătoare) sunt doar câteva exemple de businesuri din cadrul grupului intrate în incapacitate de plată. Lor li s-ar mai putea adăuga şi societăţi precum Viromet sau InterAgregate, pentru care sunt deschise deja dosare de insolvenţă, dar pentru care deocamdată nu s-a aprobat intrarea în reorganizare.
 
InterAgro SA, cu afaceri de 1,7 miliarde de lei, şi InterAgro SRL, cu un rulaj de 1,6 miliarde de lei, sunt cele mai mari companii din grup şi coordonează operaţiunile celorlalte societăţi din holdingul controlat de Ioan Niculae.
 
Cele două sunt de asemenea prezente în clasamentul celor mai mari afaceri antreprenoriale româneşti, după cifra de afaceri din anul 2014. InterAgro SA şi InterAgro ocupau în 2014 locurile cinci şi şase în clasamentul celor mai mari afaceri cu acţionariat majoritar românesc, un top condus de retailerul de bricolaj Dedeman/
 
Ioan Niculae a pus pe picioare în anul 1994 grupul InterAgro, care a ajuns în timp unul dintre cele mai mari jucători din agricultura românească şi cel mai exportator cu ac?ionariat majoritar românesc din acest sector. Compania exploata peste 50.000 de hectare de teren arabil, conform ultimelor date. De asemenea, în ultimii ani omul de afaceri a pariat şi pe energie verde.
 
În 2013, Ioan Niculae era singurul român prezent în TopulForbes la miliardarilor lumii , cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, aflându-se pe locul 1.268 în lume.
 
Însă, în ultimii ani problemele omului de afaceri s-au adâncit, el fiind cercetar în mai multe dosare. El este condamnat în prezent la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD“.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO