Luxemburg anunţă retragerea mai multor loturi de ouă contaminate cu insecticid

11 aug 2017 Autor: Bogdan Cojocaru

Luxemburg devine cea de-a opta ţară europeană unde sunt retrase mai multe loturi de ouă contaminate cu fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente, informează site-ul postului France 24.

Autorităţile din Luxemburg au anunţat că au informat Comisia Europeană în legătură cu această situaţie, adăugând că „ouă contaminate au fost vândute pe piaţa din Luxemburg“.

Un lot de ouă prezenta niveluri foarte ridicate de fipronil, încât ar fi putut afecta sănătatea copiilor mici, însă nu reprezenta o ameninţare pentru consumatorii adulţi, se afirmă într-un comunicat al autorităţilor. Ouă contaminate s-au descoperit şi în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.08.2017

 
Cuvinte cheie:
luxemburg
, oua
, retragere
, anunt
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide