Retail&Agrobusiness

Mărcile private mănâncă 20% din piaţa de alimente. La băuturi şi cosmetice brandurile fac încă legea

Mărcile private mănâncă 20% din piaţa de alimente....

Autor: Cristina Rosca

29.09.2015, 00:08 808

Mărcile private au ajuns să controleze o cincime din piaţa alimentelor, însă aceste produse „no-name“ dezvoltate de retaileri pentru a se bate cu brandurile consacrate nu au reuşit să se impună pe segmente precum băuturi sau produse de îngrijirea locuinţei, unde ponderea lor nu ajunge nici la 10%.

Per ansamblu, în piaţa bunurilor de larg consum (FMCG) evaluată la circa 16 mld. euro anual, mărcile private au ajuns să aibă o cotă de piaţă de 14% la jumătatea acestui an, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă GfK. Branduri precum K-Classic (Kaufland), 365 (Mega Image) sau Aro (Metro Cash&Carry) au crescut constant în ultimul de­ceniu, ajungând să aibă o cotă de piaţă per ansamblu de 14%, faţă de 5% în 2008 şi de 1% în 2005. Aceste produse s-au dezvoltat puternic în criză, când românii au devenit tot mai atenţi la preţ şi tot mai economi. În contextul în care mărcile private au preţuri cu până la 30% mai mic decât brandurile, ele au reuşit să cucerească pieţe precum iaurt, ciocolată sau caşcaval, care până nu de mult erau apanajul numelor consacrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO