Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii cere sistarea impozitării fermierilor pentru subvenţiile europene

Ministerul Agriculturii cere sistarea impozitării...

Autor: Dorin Oancea

30.06.2016, 19:11 322

Fermierii sunt impozitaţi de Ministerul Finanţelor pentru banii publici veniţi prin subvenţiile APIA, bani europeni, fapt ce contravine legislaţiei europene. “Banii publici nu pot fi impozitaţi de statul roman, este unică şi ilegală această măsură şi totuşi se întâmplă”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Datcu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Brăila.
“Nu sunt de acord ca fermierii să plătească impozite pentru subvenţii. Am avut o întrevedere cu ministrul Finanţelor şi i-am cerut sistarea acestor impozite. Banii europeni nu se impozitează”, a declarat Irimescu.

Pentru că APIA întocmeşte abia acum declaraţiile de plată din 2015 pentru subvenţiile celor 17.000 de fermieri români, beneficiari ai banilor europeni, Ministerul Finanţelor îi obligă să declare fondurile pentru anul trecut, iar aceştia plătesc penalităţi. Fermierii care primesc abia acum documentele de plată pentru subvenţiile APIA din 2015 sunt în situaţia de a plăti penalităţi de 1,5% pe zi pentru fiecare zi de întîrziere, de la depunerea declaraţiei 101 (februarie 2016), privind bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul trecut. Ministerul Finanţelor le-a impus fermierilor să declare subvenţiile respective ca fiind venituri din 2015, chiar dacă plăţile încep abia acum şi au fost declate până pe 15 octombrie a.c. “Noi trebuie acum să schimbăm acea declaraţie 101 pentru anul 2015 şi, automat, computerul ne calculează penalităţi fiindcă n-am declarat veniturile, cheltuielile, profitul în timpul legal. Penalităţile sunt de 1,5% pe zi”, a explicat Vasile Datcu, preşedinte APA Brăila, pentru MEDIAFAX.
„Voi avea o nouă întâlnire cu ministrul de Finanţe şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură!”, a declarat joi Irimescu. “Acest context o să-l discut din nou cu ministrul de Finanţe Anca Dana Dragu şi cu preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Nini Săpunaru. Şi fermierii sunt supăraţi pentru că, din păcate, nu am găsit încă o rezolvare la o mare parte din aceste probleme”, a mai spus Achim Irimescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO