Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii începe anul „în forţă“ prin nerespectarea obligaţiilor ce-i revin. Instituţia nu a publicat normele de aplicare pentru controversata „lege a supermarketurilor“

Ministerul Agriculturii începe anul „în forţă“...

Autor: Roana Rotaru

17.01.2017, 00:05 547

Ministerul Agriculturii şi Dez­voltării Rurale (MADR) nu şi-a înde-plinit obligaţia de a publica normele de aplicare pentru „legea superma­rke­turilor“, o sarcină ce trebuia fina­li­zată până pe 15 ianuarie, încălcând astfel atribuţiile ce-i revin prin mo­dificările aduse legii 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare.

Reprezentanţii MADR au avut jumătate de an la dispoziţie să pună la punct normele de aplicare pentru legea care va obliga retailerii ca cel puţin 51% din produsele agroalimentare expuse la raft să provină din lanţul scurt de aprovizionare, dar nu s-a grăbit în con­diţiile în care în lege nu sunt pre­văzute sancţiuni clare pentru neres-pectarea obligaţiilor ce revin Minste-rului Agriculturii.

„Nu e o mare nenorocire. Era clar că următorul guvern trebuie să facă treaba asta. În luna ianurie-februarie ar avea timp să le publice. Nu ştiu de ce nu le-au făcut, din iulie trecut până acum. Nu sunt consecinţe clare în legislaţie vizavi de nepublicarea la termenul la care trebuie. Aia e problema“, a declarat pentru ZF Nini Săpunaru, pre-şe­dintele Comsiei pentru agri­cultură din Camera Deputaţilor. 

Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România consi­deră că legea ar trebui modificată şi că mai important decât respectarea ter­menelor limită prevăzute în lege este ca aceasta să producă efecte pozitive pentru cât mai mulţi actori implicaţi în acest lanţ scurt de aprovizionare.

„Noi credem că această lege tre­buie modificată şi reevaluată într-un mod responsabil şi profesionist. Mă­sura în care va fi modificată rămâne să fie stabilită în urma unor alte runde de discuţii (...) Mai important decât res­pec­tarea procedurilor este ca legea să producă efecte pozitive pentru cât mai mulţi“, a declarat pentru ZF George Bădescu, directorul executiv al Asocia­ţiei Marilor Reţele Comerciale din România. 

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii MADR spuneau că normele de aplicare se aflau pe circuitul de avizare internă al ministerului şi că specialiştii din cadrul instituţiei au ţinut cont de sugestiile primite cât timp normele se aflau în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Legea 150/2016, care aduce mo­dificări legii 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare, a fost creată cu scopul de a-i încuraja pe producătorii agricoli locali să pătrundă cu produsele lor în reţelele de comerţ modern.

Articole din lege care nu au avut nevoie de norme de aplicare sunt în vigoare şi se aplică încă din luna iulie a anului trecut, respectiv interdicţia retailerilor de a încasa taxe şi servicii de la furnizor, impunerea unor termene de plată mai scurte, interdicţia retaile­rului de a nu pretinde furnizorului să nu vândă altcuiva mai ieftin decât lui, dar şi alte măsuri. 

roana.rotaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO