Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii vrea să sprijine multiplicarea raselor de porci româneşti Bazna şi Mangaliţa

Ministerul Agriculturii vrea să sprijine multiplicarea...

Autor: Roana Rotaru

07.11.2017, 12:13 1179

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi-a propus să creasacă producţia de carne de proc din rasele româneşti Bazna şi Mangaliţa, prin sprijinirea fermelor de subzistenţa care deţin între 5 şi 20 de porci din aceste rase autohtone.

În acest sens, reprezentanţii MADR vor realiza în perioada următoare un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării acestui program.

„Programul este iniţiat de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie şi se adresează fermelor de subzistenţă cu un efectiv de la minim 5 capete la 20 de capete şi îşi propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna şi Mangaliţa), creşterea şi multiplicarea grăsunilor în regim tradiţional, realizarea unui ansamblu de exploataţii specifice”, se arată în comunicatul emis de MADR

Prin acest program MADR vrea să asigure necesarul de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

România importă de 7 ori mai multă carne de porc faţă de cât exportă, potrivit celor mai recente date Eurostat aferente anului 2016, ceea ce face ca aproape jumătate din consumul naţional de carne de porc să fie asigurat din importuri.

Anul trecut România a importat carne de porc în valoare de 343,5 mil. euro şi a exportat de doar 48,9 mil. euro, rezultând astfel un deficit comercial în sectorul cărnii de porc de peste 294 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.

Românii importă carne de porc în special din Spania, o ţară care a vândut carne de porc în România în valoare de 87,8 mil. euro, fiind responsabilă de un sfert din totalul importurilor de carne de porc din 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO