Retail&Agrobusiness

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: România va avea cea mai mare subvenţie pe cap de bovină din Uniunea Europeană

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: România va avea...

Autor: Andreea Tobias, Dragos Suciu

21.03.2016, 13:34 776

”Vestea bună este că România va avea cea mai mare subvenţie pe cap de bovină din Uniunea Europeană. Iniţial se spunea 250 de euro, după ultimele calcule depăşim 300 de euro pe cap de animal. Deci, sunt veşti bune. Sigur, este o întârziere, ştiţi bine că au fost probleme cu diverse elemente, dacă discutăm de la Ordinul 619 în continuare, dar am reuşit să recuperăm o bună parte din timp. Plăţile normale încep pe 8 aprilie, aşa cum am anunţat, pe cap de animal către sfârşitul lunii mai şi vor fi efectuate la timp”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Irimescu.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că România este unul dintre primele trei-patru state din Uniunea Europeană la nivelul efectivelor de ovine.

”România şi-a împărţit subvenţiile pe animal într-un anumit fel, vă spunea domnul ministru legat de subvenţia pe bovină, alt stat membru poate să o facă în alt fel. În România, din câte ştiu, în ultima perioadă efectivele de ovine au crescut foarte mult. România e unul dintre primele trei sau patru state membre la nivelul efectivelor de ovine şi a producţiei în acest domeniu. Nu trebuie să-i descurajăm, trebuie să-i încurajăm acolo unde trebuie valorificat potenţialul şi cred că în România în perioada următoare trebuie valorificată producţia pe care o avem şi crescută valoarea adăugată pe care o avem. Nu e suficient să creştem doar efectivele, ci să creştem şi preţul pe care-l obţinem pe carne, pe lapte şi aşa mai departe”, a spus Cioloş.

În toamna anului trecut, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frâncu, se plângea, la şedinţa Comisiei pentru Agricultură de la Camera Deputaţilor, că preţul animalelor a scăzut foarte mult, astfel că o vacă a ajuns să valoreze cât o pereche de pantofi. "Anul ăsta producem scump, prost, deoarece furajul este foarte prost şi puţin. Vreau să vă atrag atenţia că o vacă se vinde cu 500 de lei. Ajungem încă un pic şi dăm o vacă pe un pantof", spunea Frâncu. El afirma că efectivul de bovine din România va fi refăcut abia peste cinci ani şi doar dacă Ministerul Agriculturii va lua măsuri în acest sens.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO