Retail&Agrobusiness

Ministrul agriculturii, despre protestul fermierilor: Au spus clar că suspendă greva foamei pana când se plătesc subvenţiile la termenul de 15 august

Ministrul agriculturii, despre protestul fermierilor: Au...

Autor: Roana Rotaru

03.08.2016, 19:03 231

În urma protestului cu greva foamei a trei fermieri, organizat în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul agriculturii spune că a convenit cu producătorii agricoli să amâne greva foamei până la 15 august 2016, când este noul termen de plată a subvenţiilor asumat de Ministerul Agriculturii.

„Cu toţii din administraţie am căzut de acord asupra acestui termen. Am discutat şi cu domnii care au fost în greva foamei. Dânşii au spus clar că suspendă greva foamei până când se plătesc subvenţiile la termenul de 15 august,  dacă nu, vor relua procesul. Sper să nu fie cazul, să nu se mai repete situaţii de genul acesta”, a spus Achim Irimescu, ministrul agriculturii, potrivit declaraţiilor furnizate de biroul de presa al MADR.

Achim Irimescu pune neplata subvenţiilor la timp pe seama deciziilor luate de fosta administraţie şi explică că în 27 din cele 28 de ţări membre UE au existat întârzieri din cauza adaptării sistemelor informatice la noua Politică Agricolă Comună.

„De-a lungul timpul s-au făcut erori de administraţie, deciziile care s-au luat la vremea respectivă a condus la contractarea foarte tardivă a dezvoltatorului de software. Este vorba de luna august 2015. Chiar recent am discutat la Bruxelles şi din 28 de state membre ale UE, în 27 de state s-au înregistrat întârzieri din cauza complexităţii sistemului şi din cauza că întotdeauna apar lucruri neprevăzute. Sunt mulţi fermieri cu vârstă înaintată, care nu ştiu sa citească un regulament, iar personalul nu putea asigura instruirea necesară” a spus ministrul.

Potrivit datelor APIA, pentru campania agricolă 2015 s-a plătit până acum suma de circa 1.649 milioane euro către un număr de 854.469 beneficiari, ceea ce reprezintă 90,50% din numărul total de beneficiari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO