Retail&Agrobusiness

​​Ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre dublul standard din industria alimentară: „Evident ca sunt diferenţe de calitate. Diferenţe au fost identificate la 9 produse”

​​Ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre dublul...

Autor: Roana Rotaru

26.07.2017, 17:49 334

În urma studiului comparativ efectuat de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale privind dublul standard dintre produsele alimentare comercializate în România, şi aceleaşi produse din Olanda, Germania şi Belgia, specialiştii ANSVSA şi ANPC au găsit diferenţe privind ingredientele şi declaraţiile nutriţionale în cazul a nouă produse, dintr-un total de 29 de produse analizate.

Diferenţe au fost identificate în cazul produselor din carne unde numărul de calorii, redat de prezenţa grăsimilor şi a proteinelor, nu corespundea cu valorile declarat pe etichete sau era mai mic sau mai mare faţă de alte ţări în funcţie de produsul analizat, iar în cazul conservelor de peşte cantititatea fizică de peşte existent în conserva nu corespundea cu cantitatea declarată.

„Din 29  de produse prezentate, diferenţe au fost identificate la nouă produse. Ne avantajează pe toti rezultatele pentru că sunt reale (...) Aceste produse nu prezintă pericol pentru sănătatea populaţiei. Nu avem nici un motiv legal să le scoatem de pe piaţă. Nu vom da numele unui magazin sau a unui producător petru a nu intra în conflict, pentru că şi ei se pot adresa altor laboratore de analiză, iar UE nu are reglementări legislative privind dublul standard ”, a spus Ministrul Agriculturii Petre Daea.

Din cele 29 de probe prelevate din Belgia, Olanda şi Germania, probe din preparate din carne, produse lactate, conserve din peşte şi ciocolată, reprezentanţii ANSVSA au găsit diferenţe în cazul următoarelor produse: parizer, şuncă, cârnaţi, crenvurşti, conserve de peşte şi pateu de ficat.

 „Între parizerul de porc prelvat din România şi parzierul de porc prelvat din Germania diferenţa a constat în valoarea energetică declarată pe etichetă. Valoarea obţinută în România a fost de 259 kcal/100 grame. Valoarea obţinută în UE este de 274 kcal/ 100 grame (...) Valoarea colorică este dată de conţinutul de proteină şi de grăsime. Creşterea valorii calorice este dată de conţinutul mai mare de grăsime şi proteină, dar de regulă de grăsime. Şunca de porc din România avea un conţinut mai mare de grăsime în România faţă de Germania”, a declarat Rodica Tănăsuică, preşedintele Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, din subordinea ANSVSA.

 Pentru acest studiu comparativ s-au cheltuit în total peste 32.000  lei - cheltuieli de deplasare şi peste 7.000 lei - cheltuieli de laborator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO