Retail&Agrobusiness

O cooperativă suedeză cu afaceri de 1,1 mld. euro în 21 de ţări preia compania care face chiflele McDonald’s în România

O cooperativă suedeză cu afaceri de 1,1 mld. euro în...

Autor: Cristina Roşca

27.09.2016, 10:17 1206

O cooperativă suedeză cu afaceri de peste 1,1 mld. euro anual a cumpărat de la grupul financiar austriac Raiffeisen operaţiunile Frozen Bakery Products, o compania desprinsă din producătorul de panificaţie Titan. Ziarul Financiar a scris încă din mai despre această tranzacţie dintre Lantmännen Unibake şi grupul GoodMills, controlat de Raiffeisen.

Frozen Bakery Products este compania care produce chiflele McDonald’s în România.

Austriecii de la GoodMills păstrează astfel doar operaţiunile de morărit, care este de altfel activitatea de bază a grupului GoodMills ce controlează în total 25 de mori în şapte ţări.

Oficialii Lantmännen Unibake afirmă că această achiziţie susţine strategia de creştere a grupului în vederea consolidării activităţii de panificaţie în regiunea Europei Centrale. Piaţa pe care Frozen Bakery Products SA îşi vinde produsele este formată din România şi ţările din vecinătate precum Bulgaria, Serbia şi Grecia. În prezent, Frozen Bakery Products SA are 80 de angajaţi.

"Obiectivul nostru este de a dezvolta Frozen Bakery Products SA pentru a deveni platforma din această regiune pentru sortimentul larg de produse al grupului Unibake deoarece preconizăm o creştere continuă a pieţei în România şi ţările din apropierea sa", a declarat Werner Devinck, CEO al Lantmännen Unibake.

Potrivit ultimelor date disponibile, GoodMills România deţinea o fabrică de pâine, linii de producţie de fulgi de porumb, cereale expandate, produse de patiserie şi paste făinoase, o fabrică de chifle şi pâine toast, toate în Pantelimon, judeţul Ilfov, dar şi o unitate de producţie de pâine la Târgu-Mureş. Tot în Pantelimon compania mai deţine şi trei mori pe care le va păstra.

Lantmannen Unibake este o cooperativă deţinută de 27.000 de fermieri suedezi, care are activităţi în agricultură, energie regenerabilă, producţie de alimente, dar şi de echipamente.  Grupul în ansamblul său are activităţi de circa 4 mld. euro în 2015, iar divizia de panificaţie - Lantmannen Unibake – contribuie cu 1,1 mld. euro. Potrivit site-ului propriu, divizia de panificaţie a grupului Lantmannen are circa 6.000 de angajaţi în 21 de ţări şi 35 de unităţi de producţie de pâine şi alte produse de profil. Istoria companiei începe acum mai mult de 30 de ani, însă începând cu anii ’90 a avut loc o expansiune mai accelerată pe pieţe precum SUA, Japonia, Rusia sau Marea Britanie. În regiune suedezii mai sunt prezenţi în Ungaria din 2010.

Grupul GoodMills, controlat indirect de gigantul financiar Raiffeisen, deţine 25 de mori în şapte ţări.

Goodmills România este fosta companie Titan şi totodată unul dintre cei mai mari jucători din industria de panificaţie. Compania a raportat o cifră de afaceri de 314 mil. lei ( 70 mil. euro), în creştere uşoară (1%) faţă de anul precedent, conform datelor de la Recom.

Anul trecut, acţionarii companiei au luat decizia de a diviza compania Goodmills România în două societăţi, una purtând acelaşi nume şi cealaltă - Frozen Bakery Products SA, urmând să preia activităţile de producţie de patiserie congelată, conform datelor din Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO