Retail&Agrobusiness

O fabrică de ambalaje cu afaceri de 10 mil. euro pleacă din România. 90 de angajaţi rămân fără loc de muncă

Autor: Simona Tatu

23.03.2017, 12:52 37640

Constantia Flexible Group, firma austriacă specializată în fabricarea de ambalaje, închide o fabrică din apropierea Bucureştiului.  Procedura se va finaliza până în vara anului 2017 şi va afecta aproximativ 90 de angajaţi.

“Vom închide fabrica sigurându-ne că nu vom cauza probleme în aprovizionarea clienţilor. Vom oferi un plan pe termen lung clienţilor nostri, optimizând astfel plasarea comenzilor, producţia, partea de logistică şi calitatea produselor”, a spus Stefan Grote, executive vice president în cadrul diviziei Food din Europa al Constantia Flexibles.

În anul 2015, companiaa înregistrat o cifră de afaceri de 10 milioane de euro şi pierderi de 2 milioane, arată cele mai recente date de pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Compania, care are sediul la Viena, va continua să producă pentru clienţii din România în celelalte fabrici din Germania,Turcia şi Polonia.

Divizia de food din Europa a compania Constantia Flexibles are 12 fabrici de producţie în opt ţări. Grupul realizează ambalaje şi etichete pentru produse alimentare, produse farmaceutice şi pentru industria băuturilor.

Compania Constantia Flexible Group este unul dintre principalii producători de ambalaje la nivel mondial, cu peste 10.000 de angajaţi în cele 56 de fabrici din 24 de ţări. 

Creşterea salariului minim, infrastructura proastă şi efectele Brexitului sunt principalii factori care au determinat şi închiderea fabricii de la Urziceni. 

Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fa­bricii din Urziceni unde lu­crea­ză în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese.

Majorarea costurilor de producţie prin creş­terea salariului minim precum şi deprecie­rea lirei sterline ca urmare a Brexitului au de­ter­minat închiderea fabricii, spun acţionarii com­paniei. Alison Hayes, o companie cu un to­tal de aproape 1.400 de salariaţi în două fa­brici şi un birou de design, lucrează doar cu cli­enţi din Marea Britanie. "Nu suntem împotriva creşterii salariului mi­nim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania", spune Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operaţional al Alison Hayes şi unul dintre acţionari.

Producătorul, care mai deţine în oraşul din ju­deţul Ialomiţa un centru de design de 220 de oa­meni, este cel mai mare angajator din Urzi­ceni. Oraşul am­pla­sat la doar 60 de kilometri de Bu­cureşti numără circa 15.000 de locuitori. "Doar producţia o închidem, deci vom re­nunţa la 350 de angajaţi. Răman restul de 200-220 de oa­meni." O altă fabrică, cea din Bu­zău, va prelua o parte din co­menzi. Restul vor fi tranferate la subcontractori.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO