Retail&Agrobusiness

O nouă pacoste pe capul agricultorilor: Revenirea pestei porcine ar putea face pagube de milioane de euro

O nouă pacoste pe capul agricultorilor: Revenirea pestei...

Autor: Iulian Anghel

03.08.2017, 00:04 125

PRO AGRO solicită guvernului aprobarea hotărârii pentru pesta porcină şi aprobarea urgentă a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate, potrivit unei scrisori deschise transmise ieri premierului României şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis, marţi, să activeze planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină, după ce la Satu Mare s-a înregistrat primul focar al acestei boli, a anunţat ministrul de interne, Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.

În septembrie trecut, România primise acordul Comisiei Europene pentru a exporta porci vii în UE după o interdicţie de peste 10 ani care a fost impusă din cauza prezenţei pestei porcine. Pentru a-şi recăpăta statutul de „liberă de boală“, România a desfăşurat, în fiecare an, programe de supraveghere, control şi eradicare, cofinanţate de Uniunea Europeană.

Acum însă a fost descoperit la Satu Mare un focar de pestă porcină africană, iar situaţia ar putea bloca din nou exporturile şi ar putea să provoace pagube de milioane de euro, întrucât animalele din focar trebuie sacrificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO