Retail&Agrobusiness

O pizza livrată la domiciliu are TVA 9%, o pizza la restaurant, 5%

O pizza livrată la domiciliu are TVA 9%, o pizza la...

Autor: Mediafax

10.10.2018, 00:00 547

Scăderea TVA de la 1 noiembrie pentru mai multe tipuri de afaceri va avea efecte benefice, prin reducerea evaziunii şi micşorarea preţurilor, dar vor apărea şi discriminări între unităţile de alimentaţie publică, spune Adrian Teampău, partener asociat la Divizia Impozite indirecte, EY România. 

De la 1 noiembrie vor putea aplica cota redusă de TVA de 5% activităţile de restaurant şi catering, cazarea în hoteluri şi facilităţi similare, sălile de fitness, precum şi accesul în parcuri de distracţii şi parcuri recreative. Ordonanţa de urgenţă care cuprinde şi aceste noutăţi a fost adoptată în şedinţa de guvern din 4 octombrie.

În ceea ce priveşte turismul local, ANAF se confruntă, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafaţă a veniturilor nedeclarate şi, prin urmare, plata TVA de către agenţii economici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO