Retail&Agrobusiness

Paul Kmen, director general adjunct APIA: „Anul viitor subvenţia va ajunge probabil la 130 euro pe hectar”

Paul Kmen, director general adjunct  APIA: „Anul viitor...

Autor: Roana Rotaru

17.10.2016, 10:30 789

Subvenţia pe hectar pe care o incasează fermierii va creşte cu circa 50 de euro în 2017, potrivit lui Paul Kmen, director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), care estimează că anul viitor subvneţia pe hectar va fi de circa 130 euro.

„Principala problemă pe care a întâmpinat-o APIA a fost faptul că softul (program informatic – n.red.) nu a fost actualizat, dar in momentul de faţă softul este dezvoltat pentru că în anul următor să respectăm termenele stabilite, să plătim avansurile urmând apoi ca plăţile regulare să le începem din ianuarie. Anul trecut subvenşia pe hectar a fost de 80 euro, anul acesta doar avansul va fi 97 de euro,  deci va ajunge probabil la 130 euro pe hectar”, a declarat Pal Kmen în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness 2016.

Pe lângă cuantumul subvenţiei se va modifică şi modul de alocare a acestui sprijin financiar, pentru ca în viitor să nu se mai ajungă în situaţia în care  pentru cultura de seminţe de cartofi s-au acordat subvenţii de peste 23.000 de euro pe hectar, iar în cazul bovinelor de carne circa 1.300 euro pe cap.

„Mai  este ajutorul naţional trazitoriu care este în funcţie de producţie. Sunt plafoane pe care nu am reuşit să le atingem pentru că mulţi fermieri nu au putut să îşi atingă targetul de producţie, astfel că nu am putut să plătim. La sămânţa de cartofi am plătit 23.000 euero pe hecatar. Nu s-a atins productivitatea, dar plafonul a ramas acelaşi. În zootenhie am dat 1.300 euro pe cap de bovină, însă anul acesta vom regla subvenţiile în funcţie de unde este nevoie de sprijin”, a spus director general adjunct  APIA.

Potrivit datelor APIA, cele mai mari subvenţii alocate aferente cam­pa­niei agricole din 2015 au fost pentru cul­tura de cartof de sămânţă - 23.745 euro pe hectar, pentru cartofi timpurii, semitim­purii şi de vară - peste 11.000 euro pe hectar, iar pentru tomate destinate in­dustrializării, cultivate în câmp, fermierii au primit circa 13.700 euro pe hectar.

Din 1,59 mld. euro, cât era plafonul total alocat pentru plata subvenţiilor din Fondul European de Garantare Agricolă aferente campaniei agricole din 2015, APIA a achitat până acum, după întârzieri, 1,46 mld. euro, adică  în jur de 90% din plafonul alocat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO