Retail&Agrobusiness

Percheziţii la APIA Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

Percheziţii la APIA Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar...

Autor: Cătălin Lupăşteanu

05.10.2015, 09:55 272

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi împotriva intereselor Uniunii Europene, care ar fi fost comise în perioada 2012.

Potrivit DNA, procurorii fac 18 percheziţii în judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu şi în municipiul Bucureşti, dintre care trei în sedii ale unor instituţii publice şi restul la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că se fac percheziţii la sediile Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti şi Ilfov, iar ancheta vizează fraude cu fonduri europene.

În acest dosar, procurorii au lucrat în cooperare cu reprezentanţii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care au asigurat sprijin operaţional pentru documentarea cauzei. Ancheta a fost sprijinită şi de Serviciul Român de Informaţii, a precizat DNA.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).

România este ţara în care Oficiul European de Luptă Antifraudă a făcut, în 2014, cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmată, la mare distanţă de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO