Retail&Agrobusiness

Pesta porcină africană a ajuns şi în Călăraşi, cel de al nouălea judeţ afectat de virus

Pesta porcină africană a ajuns şi în Călăraşi, cel...

Autor: Roana Rotaru

16.08.2018, 18:47 1544

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, acesta fiind cel de al nouălea judeţ în care virusul a fost depistat.

„În data de 15 august a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, situată la limita teritorială cu judeţul Ialomiţa”, spun reprezentanţii ANSVSA.

În zona, ANSVSA a aplicat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a dispus  uciderea porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

De la începutul anului, în România au fost confirmate peste 645 de focare de pestă porcină africană în judeţele Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Galaţi şi, din 15 august, în Călăraşi, potrivit datelor ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, însă are un puternic impact economic, pentru că odată ajuns într-o fermă trebuie ucişi şi incineraţi toţi porcii. Pâna acum peste 70.000 de porci au fost ucişi, potrivit ANSVSA.

Deşi ANSVSA a promis populaţiei despăgubiri din bani europeni pentru porcii ucişi de pesta porcină africană, între 8-12 lei pe kilogram, Comisia Europeană susţine că fermierii români nu pot primi despăgubiri de la UE.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a îndemnat România să apeleze, mai întâi, la propriile ajutoare de stat, în condiţiile în care a primit ajutor pentru monitorizarea şi eradicarea virusului, încă din 2015.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO