Retail&Agrobusiness

Peste 300 milioane de euro alocate pentru cadastrarea trenurilor agricole nu au fost utilizaţi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care fermierii nu pot primi finanţare de la bănci

Peste 300 milioane de euro alocate pentru cadastrarea...

Autor: Roana Rotaru

10.05.2016, 15:39 777

România a avut alocat un buget de aproximativ 317 mil. de euro pentru cadastrarea trenurilor agricole, din care 250 mil. euro din fonduri europene, restul fiind din bugetul de stat, bani care până la ora actuală nu au fost utilizaţi, potrivit reprezentanţilor Coaliţie pentru Dezvoltarea României, care afirmă că doar aproximativ 11% din terenurile agricole din România sunt înscrise în cadastru, acesta fiind unul din principale motivele pentru care fermierii nu pot primi finanţare de la bănci.

„Banii pentru cadastrare au fost alocaţi pe când era Daniel Constantin ministru al agriculturii şi Dragnea la Ministerul Dezvoltării. Am făcut presiune în 2014 să fie implementat acest proiect din moment ce erau bugetate milioane de euro. De ce din aceşti bani nu au fost absorbiţi niciun leu? Fără cadastrare lipseşte noţiunea de finanţare a agriculturii. Neavând pământul cadastrat agricultorul îşi diminuează posibilitatea de a fi finanţat din sistemul tradiţional bancar”, a declarat Jean Valvis, proprietarul brandurilor Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti, în cadrul unei conferinţe organizate de Coaliţie pentru Dezvoltarea României.

Organizaţia care reuneşte mai mulţi oameni de afaceri din agrobusiness a transmis primului ministrului necesitatea ca banii alocaţi pentru cadastrare să fie utilizaţi, motiv pentru care Dacian Cioloş a anunţat Coaliţia că până la jumătatea lunii mai va trimite un plan de acţiune care să accelereze absorbţia fondurilor necesare cadastrării terenurilor agricole.

„Există o scuză a alegerilor locale, primarii fiind cei care cunosc cel mai bine cui aparţin terenurile, iar cadastrarea trebuie făcut în bloc ca să nu existe probleme de suprapunere (...) Costurile de cadastrare sunt mult mai mare decât banii alocaţi, dar aceştia reprezintă un început”, a spus Valvis, membrul coaliţei.

Până în 2020 România are termen limită de  a înscrie toate trenurile agricole în cadastru pentru că plata subvenţiilor se va face numai pe baza identificării cadastrale a terenurilor, altfel fermierii riscă să piardă încasări directe din Pilonul I din Politica Agricolă Comună.

Coaliţia pentru dezvoltarea României este formată 45 de organizaţii sau membrii asociaţi din care fac parte reprezentanţi ai marilor companii din agrobusiness, şi nu numai, precum Cargill, Friesland Campina, Valvis Holding, Monteagro Invest, Grupama şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO