Retail&Agrobusiness

Peste 90 de firme din sectorul cerealelor au fraudat statul cu peste 21 milioane euro

Peste 90 de firme din sectorul cerealelor au fraudat...

Autor: MEDIAFAX

24.02.2016, 16:07 1322

Grupul de firme acţiona ca intermediar între producătorii de cereale, traderii din portul Constanţa şi procesatorii de pe piaţa internă.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a sesizat, la finele anului trecut, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care au efectuat 39 de percheziţii la domiciliile şi la sediile unor firme de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea şi a municipiului Bucureşti.

"Pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate în urma comerţului cu cereale, reprezentanţii firmelor investigate au organizat un circuit complex în care 80 de firme justificau cantităţile de cereale deţinute prin înregistrarea în contabilitate a facturilor fictive provenite de la alte 12 firme furnizoare, tip fantomă, fiind înregistrate cheltuieli nereale în scopul diminuării bazei impozabile şi obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat", se arată într-un comunicat al DGAF.

Totodată, au fost înregistrate achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite.

Contravaloarea operaţiunilor fictive era virată în conturile firmelor fantomă, iar sumele erau apoi retrase în numerar de la ATM în aceeaşi zi, fiind retraşi peste 78,58 milioane euro (353,62 milioane lei) în numerar, în perioada ianuarie 2011 - aprilie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO