Retail&Agrobusiness

Petre Daea, ministrul agriculturii: Cel mai scump teren agricol se vinde în comuna Matca din judeţul Galaţi, cu 60.000 de euro pe hectar

Petre Daea a spus că modificarea legii vânzării terenurilor a fost o decizie politică

Petre Daea a spus că modificarea legii vânzării terenurilor a fost o decizie politică

Autor: Mediafax

18.10.2018, 00:05 2222

Legea vânzării terenurilor va fi modificată, în sensul că va uşura accesul cumpărătorului român la acestea, a anunţat marţi, la TVR, ministrul agriculturii Petre Daea, care susţine că străinii deţin mai puţin teren agricol decât indică studiile.

Ministrul a spus că legea se află în procedură parlamentară, la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, şi că modificarea legii a fost o decizie politică, care îi aparţine liderului PSD Liviu Dragnea.

Daea a precizat că preţurile terenurilor agricole variază între 2.000 de euro/ha şi 60.000 de euro/ha. Preţul de 60.000 de euro este valabil pentru comuna Matca din judeţul Galaţi, o zonă în care sunt mulţi cultivatori de legume.

Ministrul a infirmat datele unui studiu realizat recent pentru parlamentarii europeni, care arată că cetăţenii străini controlează circa 40% din terenul arabil al României şi a spus că în curând va prezenta cifrele reale.

Studiul invocat defineşte fenomenul vânzării terenurilor drept alarmant, pentru că are efecte negative şi asupra agriculturii, cât şi asupra satelor şi forţei de muncă.

Conform studiului, care nu a folosit date oficiale, circa 30% din terenuri sunt deţinute de cetăţeni din UE, iar 10% unor persoane din alte state.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO