Retail&Agrobusiness

Povestea antreprenorului din spatele îngheţatei. Alpin 57 Lux. „Am început la nivel micro, alături de soţia mea, iar astăzi am ajuns la peste 500 de angajaţi“

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.11.2016, 16:00 2158

Ioan Istrate, fondatorul Alpin 57 Lux din Sebeş (judeţul Alba), a vândut anul acesta o parte din business către grupul letonian Food Union, care va susţine investiţiile companiei şi ieşirea acesteia la export.

Ioan Istrate, antreprenorul care a pus pe picioare producătorul de îngheţată Alpin 57 Lux, a construit de la zero unul dintre cei mai mari jucători din domeniu, primii bani făcându-i din distribuţie. Acum, Alpin 57 Lux a ajuns la afaceri de peste 20 de milioane de euro anual şi produce 100 de tone de îngheţată care ajunge pe rafturi ale magazinelor din întreag ţară.

„Părinţii mei au fost comercianţi, astfel că de la ei am deprins comerţul şi negoţul. În plus, mereu mi-a plăcut să fiu independent, mereu am găsit soluţii prin care să-mi câştig propriii bani. Astfel că, încă de mic, am muncit cot la cot cu părinţii mei, în atelierul de tors lână pe care aceştia l-au deţinut până la Revoluţie, moment din care afacerea nu a mai mers“, povesteşte antreprenorul. După ce afacerea cu lână a încetat să fie profitabilă, a decis să găsească un alt tip de business şi a căutat un sector mai puţin exploatat. Astfel a ajuns la îngheţată într-o perioadă în care în care în domeniu abia se puneau pe picioare primele afaceri.

„Am văzut oportunitatea pe industria îngheţatei, iar în 1993 am înfiinţat prima societate, în acţionariat cu soţia mea. Dis­pu­neam acasă de spaţiu mare şi acolo am în­ceput povestea. Prima distribuţie am făcut-o pe plan local, pentru a testa piaţa. Apoi ne-am extins zonal, iar în 1998 cu banii câştigaţi am achiziţionat prima linie tehnologică (italiană) de îngheţată“, a continuat antreprenorul, care în acest an a atras în companie grupul Food Union din Letonia, care are în portofoliu lactate şi îngheţată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO