Retail&Agrobusiness

Preşedintele APRIL acuză retailerii de încălcarea „legii supermarketurilor”, care interzice încasarea de taxe de la furnizor. Bădescu, AMRCR: „Dacă are exemple concrete, să spună”

Preşedintele APRIL acuză retailerii de încălcarea...

Autor: Roana Rotaru

12.01.2017, 00:05 286

Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui  (APRIL), spune că procesatorii au avut de pierdut în urma intrării în vigoare a modificărilor aduse legii 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare, pentru că deşi retailerilor le este interzis să încaseze taxe şi servicii de la furnizor, acum cer scăderea costurilor aferente serviciilor de transport sau marketing din preţul de achiziţie, ocolind astfel controversata lege care a pus pe jar o industrie de 10 miliarde de euro,  formată din 10 mari reţele de comerţ modern.

„În trecut în legea 321/2009 era trecut aşa: «La delistare sumpermaketul este obligat să anunţe furnizorul cu 30 de zile înainte şi să prezinte o motivare scrisă». În modificările aduse prin legea 150/2016 scrie aşa: «Pe hipermarket îl doare undeva de furnizor şi-l poate delista ieri». La negocieri retailerii vin şi spun: «Îmi dai atât comision/marjă. Nu vrei? Pa! Te-am delistat». Tot hipermarketurile au câştigat la negocieri. Înainte, toate serviciile erau trecute în contract şi îi puteam controla. Acum retailerii spun «Total costuri erau 35%, mie îmi scazi preţul de achiziţie cu 35%. - Pai şi servicii? - Mergem pe încredere»“, a declarat pentru ZF Dorin Cojocaru.

Reprezentantul industriei laptelui spune că în urma intrării în vigoare a legii 150/2009, pe care o consideră  „o lege populistă cu mari pro­ble­me tehnice”, supermarketurile au mai câşti­gat un procent de 2-3% din preţul de la raft, iar cei care nu s-au supus cererilor acestora au fost de­listaţi. George Bădescu,  directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), o asociaţie care reprezintă interesele industriei de retail din România,  cere preşedintelui APRIL să fie specific şi să spună despre ce jucători vorbeşte, nu să acuze o întreagă industrie.

„Domnul Cojocaru este o persoană cu experienţă în branşă, dacă are exemple să le dea, adică aşa, retailerii în general? Toţi? Nu pot să comentez ce spune (...) Dacă dânsul are ceva concret de spus, să spună direct, în rest să spună aşa, în general «că retailerii» este o chestiune ce poate fi pusă sub semnul întrebării. Care retaileri? Dacă dânsul vrea să spună că legea nu a fost bună, da, suntem de acord cu el“, a declarat pentru ZF George Bădescu.

Legea 150/2016, care aduce modificări legii 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare, a fost creată cu scopul de a  încuraja producătorii agricoli locali să pătrundă cu produsele lor în reţelele de comerţ modern. Până pe 15 ianuarie Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are obligaţia să publice varianta finală a normelor de aplicare pentru acea parte a legii care va impune retailerilor ca cel puţin 51% dintre produsele agroalimentare prezente la raft să provină din laţul scurt de aprovizionare.

Articole din legea 150/2016 care nu au avut nevoie de norme de aplicare sunt în vigoare şi se aplică încă din luna iulie a anului trecut, respectiv interdicţia retailerilor de a încasa taxe şi servicii de la furnizor, impunerea unor termenele de plată mai scurte, interdicţia retailerului de a nu pretinde furnizorului să nu vândă altcuiva mai ieftin decât lui, dar şi alte măsuri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO