Compania Parmen din judeţul Dâmboviţa, care se ocupă cu producţia şi comercializarea fructelor, fabricarea sucurilor naturale precum şi comerţul cu materii prime agricole, a încheiat anul 2016 cu o cifra de afaceri de circa 600.000 lei (peste 130.000 euro) în scădere cu circa 15% faţă de anul precedent.
Producţia de fructe şi sucuri naturale reprezintă circa o treime din cifra de afaceri a companiei, businessul Parmen bazându-se preponderent pe comerţul cu materii prime agricole prin două fitofarmacii pe care compania le deţine, potrivit reprezentanţilor Parmen.
„Anul trecut preţul fructelor a fost foarte mic, merele s-au vândut cu un leu sau sub un leu pe kilogram, ceea ce e foarte puţin, sub costul de producţie. De vreo doi ani preţurile sunt mici, de când Rusia a impus embargo fructelor provenite din UE, iar Polonia, unul dintre cei mai mari producători de fructe, a început să livreze în România. În plus, anul trecut fermierii s-au aprovizionat mai puţin pentru că a fost un an cu o accesare mai slabă a fondurilor europene, cu mai puţini beneficiari. Fermierii mizează pe aceste fiinanţări pentru că subvenţiile nu le ajung şi nu se pot baza pe încasările din producţie“, a declarat pentru ZF Viorel Cigărean, unul dintre cei doi fraţi asociaţi ai companiei.
Parmen deţine o livadă de 4,5 hectare în Văleni Dâmboviţa, judeţul Dâmboviţa, din care patru hecatre sunt cultivate cu măr, iar restul suprafeţei cu prun şi păr, precum şi o fabrică de sucuri naturale cu o capacitate de producţie de circa 1.000 de litri pe oră. În campanie, toamna, Parmen produce timp de câteva zile la 20-30% din capacitate realizând un stoc de circa 50.000 de litri de suc pe an.