Retail&Agrobusiness

Reducerea TVA la alimente la 9% le-a adus creşteri procesatorilor de carne şi lapte

Reducerea TVA la alimente la 9% le-a adus creşteri...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.04.2016, 00:05 226

Reducerea TVA la alimente şi băuturi răcoritoare la 9% începând din 1 iunie, care a urmat deciziei de reducerea a taxei până la acelaşi nivel pentru pâine şi panificaţie din 1 septembrie 2014, a adus creşteri de vânzări pentru cei mai mari producători de carne, lactate sau sucuri.

Procesatorii spun că această măsură a adus mai mult optimism în piaţă şi creşterea consumului, după mai mulţi ani în care vânzările au stagnat sau au scăzut. Declaraţiile executivilor din industria alimentară, o piaţă de peste 40 mld. lei anual, vin să întărească statisticile. Consumul a crescut cu 15,6% în luna ianuarie faţă de perioada similară din anul anterior, având cel mai bun început de an de după 2008, ultimul an de boom economic pentru România, arată o analiză recentă a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, consumul continuă trendul pozitiv de anul trecut, când a încheiat cu un plus de 8,9%. În plus, reducerea TVA la alimente, alături de majorarea pensiilor, a salariilor bugetarilor din educaţie şi sănătate, precum şi a venitului mediu pe economie au dus la o creştere a puterii de cumpărare şi a încrederii populaţiei, conform unui studiu recent GfK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO