Retail&Agrobusiness

România pierde locul cinci în topul producătorilor europeni de grâu

România pierde locul cinci în topul producătorilor...

Autor: Gabriel Razi

27.03.2015, 16:26 778

Producţia românească de grâu va scădea în această vară cu 10,8% la 6,6 milioane de tone iar economia locală va fi depăşită de Italia în topul celor mai mari zece jucători europeni şi va coborî pe locul al şaselea, arată prima prognoză de producţie pe 2015 a COCERAL, organizaţia europeană a traderilor de materii prime agricole.

Minusul prognozat la nivelul lunii martie este de 0,8 milioane de euro şi este generat aproape în mod egal de reducerea suprafeţelor şi de micşorarea productivităţii cu câte aproximativ 5% fiecare.

Productivitatea vă scădea de la media de 3,7 tone/hectar în 2014 la 3,5 tone/hectar în această vară iar suprafeţele însămânţate s-au redus de la 2 milioane de hectare la 1,9 milioane de hectare.

Franţa îşi va păstra poziţia de lider european al producţiei de grâu cu 38 milioane de tone, în creştere uşoară faţă de 2014. De altfel, Franţa este şi singurul producător între cei mai mari cinci pentru care recolta este prognozată a fi în creştere.

Prognozele făcute în martie sunt preliminare iar situaţia se poate schimba în următoarele luni atât în funcţie de vreme cât şi de strategiile fermierilor. Investiţiile în îngrăşăminte şi pesticide şi ploile din primăvară pot majora productivitatea.

Raportul pe martie este al COCERAL este primul al anului calendaristic, următorul fiind programat să fie dat publicităţii în luna iunie, imediat înainte ca fermierii să înceapă recoltarea.

Per total, producţia europeană de grâu este estimată la 138,6 milioane de tone, în scădere cu 6,5% faţă de 2014.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO