Retail&Agrobusiness

România trebuie să recupereze despăgubirile date grupului din Bihor

Ioan Micula

Ioan Micula

Autor: Mădălina Panaete

31.03.2015, 00:06 468
Comisia Europeană (CE) cere sta­tului român să recupereze despăgubirile câşti­gate în instanţă de către fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului Euro­pean Drinks & Food, ca urmare a anulării unui pro­gram de susţinere a investiţiilor străine în zo­nele defavorizate, susţinând că acestea în­calcă normele UE privind aju­toarele de stat.
 
Ioan şi Viorel Micula au beneficiat, în cali­tate de investitori străini din Suedia, de o sche­mă de sprijinire a investiţiilor în zonele de­fa­vorizate instituită de România în 1998. Printre avantajele date atunci investitorilor străini s-au numărat şi reduceri fiscale şi scu­tiri sau reduceri de taxe vamale la ma­teriile prime.
 
Schema trebuia să rămână în vigoare timp de zece ani de la data la care zona aceea era desemnată în mod oficial ca fiind defa­vorizată. Însă, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, ţara a anulat această schemă în 2005.
 
Ca urmare a acestei decizii, fraţii Ioan şi Viorel Micula au dat statul român în judecată la curtea de arbitraj ICSID de la Washington şi l-au câştigat în 2013, după un proces care a durat opt ani.
 
Ei au cerut atunci despăgubiri de 250 mil. dolari, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi. „Bene­ficiarii trebuie să ram­burseze toate su­mele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul sche­mei de ajutoare de stat care a fost anulată“, se arată în comunicatul Co­misiei Europene. În acelaşi document se notează faptul că la 11 decem­brie 2013, suma totală datorată de statul ro­mân recla­man­ţilor se ridica la peste 791 mi­lioa­ne de lei.
 
În schimb, Ioan Micula spune că decizia curţii de la Washington nu poate fi anulată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO