Retail&Agrobusiness

Românii lasă la casele hipermarketurilor aproape jumătate din banii cheltuiţi în comerţul modern

Românii lasă la casele hipermarketurilor aproape...

Autor: Cristina Roşca

03.10.2016, 00:06 324
Consumatorii din România au lăsat anul trecut la casele hipermarketurilor de pe piaţa locală circa 4,65 mld. lei, respectiv aproape jumătate din banii cheltuiţi în tot comerţul modern.
 
Cele cinci lanţuri de hipermarketuri Kaufland, Auchan, Carrefour, Cora şi Real au împreună aproape 190 de magazine, respectiv circa 10% din totalul numărului de magazine moderne din România ce cuprinde, pe lângă hipermarketuri şi supermarketuri, magazine de tip discount şi cash & carry. Totuşi, ca venituri ele sunt responsabile pentru aproape jumătate din total.
 
Situaţia se datorează faptului că hipermarketurile au suprafeţe mai mari şi sortimentanţii mai largi decât alte magazine. Astfel, un hipermarket măsoară în medie de la 5.000 la 13.000 mp, având la raft şi 50.000-60.000 de produse.
 
Există şi hipermarketuri mai mici, cum este cazul Kaufland, liderul pieţei locale după cifra de afaceri de peste 2 mld. euro anul trecut. Nemţii au magazine ce măsoară între 2.000 şi 5.500 mp, cele mai mici în oraşele de provincie cu circa 20.000 de locuitori precum Gherla, cele mai mari în Bucureşti. Magazinele Kaufland au în medie 18.000 de produse la raft, de două-trei ori mai multe decât un supermarket clasic. Acesta din urmă măsoară de la câteva sute de metri pătraţi până la 2.000 mp. Sunt însă puţine supermarketurile de 2.000 mp, acestea fiind de regulă concept store-uri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO