Retail&Agrobusiness

Roşiile cultivate în sere şi solarii, subvenţionate cu 3.000 de euro, au ajuns în cinci pieţe din Bucureşti

Roşiile cultivate în sere şi solarii, subvenţionate...

Autor: Roana Rotaru

14.05.2018, 15:09 829

Aproape 12.000 de legumicultori s-au înscris anul acesta în programul de sprijin pentru cultivarea roşiilor în sere şi solarii, cu livrare în ciclul I de producţie, adică până la sfârşitul lunii mai, o parte dintre aceştia livrând deja primele tomate româneşti în mai multe pieţe agroalimentare din Bucureşti.

„Primele tomate ale producătorilor agricoli autohtoni înscrişi în programul de sprijin guvernamental sunt expuse deja spre vânzare în pieţele: Rahova, Străduinţei, Domenii, Râmnicu Sărat, Sudului iar, în zilele următoare, consumatorii se vor putea aproviziona cu tomate româneşti şi din alte pieţe din Bucureşti”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru primi subvenţia de 3.000 de euro pe an pentru cultivarea de tomate, beneficiarii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2 kilograme de tomate pe metrul pătrat, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 kilograme dovedită cu documente justificative, în afara sezonului, adică în perioadele ianuarie-mai inclusiv şi/sau în noiembrie-20 decembrie, potrivit datelor MADR.

Din cei 11.925 de legumicultori care s-au angajat să livreze roşiile subvenţionate până la sfârşitul lunii mai, cei mai mulţi cultivatori provin din judeţele Olt (3.937), Dolj (1.643) şi Galaţi (1.590), potrivit datelor MADR.

Programul de sprijin pentru tomate, conceput pentru a reduce dependenţa României de roşiile din import, se află în al doilea an de implementare.

Anul trecut, peste 8.000 de fermieri au beneficiat de subvenţia de 3.000 de euro, MADR efectând plăţi de aproape 24 mil. euro prin programul de sprijin pentru tomate, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei.

Importurile de roşii au crescut însă cu 18% în ultimul an, la peste 86 milioane de euro, în ciuda subvenţiilor de 3.000 de euro acordate de Ministerul Agriculturii.

Deficitul comercial din comerţul cu tomate, diferenţa dintre exporturi şi importuri, a ajuns în 2017 la un nivel record de peste 85 mil. euro, potrivit INS.

Importurile României de tomate au fost de 215 ori mai mari decât exporturile în 2017. După valoarea importurilor din 2017, principalele ţări din care România importă roşii sunt Turcia (38,4 mil. euro), Germania (10,4 mil. euro), Olanda (9 mil. euro), Spania (8,7 mil. euro) şi Italia (6 mil. euro), potrivit INS.

Ministerul Agriculturii a alocat 40 mil. euro în 2018 pentru subvenţionarea tomatelor în sere şi solarii.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO