Retail&Agrobusiness

Se aud bubuiturile unui nou război în Balcani, unul comercial. Statele din Balcani din afara UE reclamă Croaţia la Comisia Europeană pentru majorarea taxelor la legume şi fructe

Premierul sârb Ana Brnabic: Serbia îşi va arăta din nou atitudinea constructivă şi tolerantă, dar nu vom ignora ceea ce se întâmplă acum şi ne vom proteja cu succes producătorii şi exportatorii.

Premierul sârb Ana Brnabic: Serbia îşi va arăta din nou atitudinea constructivă şi tolerantă, dar nu vom ignora ceea ce se întâmplă acum şi ne vom proteja cu succes producătorii şi exportatorii.

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2017, 00:05 593

Ţările din Balcanii de Vest s-au unit în a condamna Croaţia pentru ma­jo­ra­rea taxelor impuse importurilor de fruc­te şi legume, unele dintre acestea aver­tizând că vor răspunde cu contra­măsuri, scrie Balkan Insight.

Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia au trimis Comisiei Europene o scrisoare comună în care s-au plâns de decizia Croaţiei de a impune bariere nontarifare care le împiedică expor­turile de produse agricole către această piaţă, membră a UE.

Croaţia a extins săptămâna aceasta o listă cu fructe şi legume importate din ţări din afara UE care trebuie supuse unor controale fitosanitare la graniţă şi a stabilit pentru exportatorii străini noi taxe, de 22 de ori mai decât cele anterioare.

Astfel, un certificat de conformitate cu standardele de pe piaţa croată va cos­ta acum 270 de euro în loc de 12 euro. Aceste măsuri vor afecta în prin­ci­pal Serbia, Macedonia şi Bosnia şi Herţegovina, principalii exportatori de fructe şi legume în Croaţia.

Vecinii Croaţiei s-au plâns Bruxelles-ului că guvernul croat a ac­ţio­nat unilateral şi că acţiunile aces­tuia vor afecta direct acordurile co­mer­ciale pe termen lung pe care exportatorii lor le au cu companiile croate.

De asemenea, vecinii Croaţiei se plâng că blocajul comercial îi pune, ca ţări care aspiră la statutul de membru al UE, într-o poziţie de inferioritate şi că încalcă principiile Acordurilor de Stabilizare şi Asociere pe care le-au semnat cu UE.

Ministerul croat al agriculturii a indicat anterior că acţionează pentru a proteja consumatorii. Apoi, instituţia a explicat într-un comunicat de presă că taxele de inspecţie au fost majorate deoarece „controale mai eficiente la graniţă necesită mai multă muncă şi implicare mai mare din partea inspectorilor vamali“.

Unele ţări au sugerat deja că ar putea impune contramăsuri. „Serbia îşi va arăta din nou atitudinea constructivă şi tolerantă, dar nu vom ignora ceea ce se întâmplă acum şi ne vom proteja cu succes producătorii şi exportatorii“, a declarat premierul sârb Ana Brnabic. Şi Macedonia şi Bosnia au indicat că vor răspunde acţiunilor Croaţiei.

„Ne vom evalua cu atenţie răspunsul care, sperăm, că va fi unul coordonat cu cele ale vecinilor afectaţi de aceste măsuri unilaterale. Se discută despre contramăsuri echivalente“, a afirmat o sursă bine informată din ministerul economiei din Macedonia.

Ministrul bosniac al comerţului extern şi relaţiilor economice a spus că ţara sa „va răspunde“ Croaţiei, dar nu a dat mai multe detalii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO