Retail&Agrobusiness

Şeful Consiliului Fiscal: Statul tratează altfel companiile de stat faţă de cele private, ceea ce nu este de tolerat

Ionuţ Du­mitru, preşedintele Consi­liului Fiscal

Este clar o dublă măsură în raporturile autorităţilor fiscale cu companiile de stat şi cu firmele private cât timp foarte multe întreprinderi de stat au datorii în special la buget. Autorităţile au tolerat această situaţie. Există raţiuni de ordin social, politic. Statul tratează altfel companiile de stat şi companiile private, ceea ce nu este de tolerat. Dacă o companie de stat nu plăteşte datoriile la buget, de ce o companie privată ar plăti? Se creează hazard moral.

Ionuţ Du­mitru, preşedintele Consi­liului Fiscal Este clar o dublă măsură în raporturile autorităţilor fiscale cu companiile de stat şi cu firmele private cât timp foarte multe întreprinderi de stat au datorii în special la buget. Autorităţile au tolerat această situaţie. Există raţiuni de ordin social, politic. Statul tratează altfel companiile de stat şi companiile private, ceea ce nu este de tolerat. Dacă o companie de stat nu plăteşte datoriile la buget, de ce o companie privată ar plăti? Se creează hazard moral.

Autor: Claudia Medrega, Andra Oprescu

19.09.2014, 00:08 641

Companiile de stat, care în mod nor­mal sunt ţinute în ograda publică pen­tru a aduce un plus la vistieria comună, continuă să fie de ani de zile unul dintre cei mai hră­pă­reţi consumatori de re­sur­se fără să dea aproa­pe nimic în schimb: contul de profit şi pierderi este mai me­reu pe minus, iar da­toriile la buget sunt enorme, în ciuda faptului că acestea au fost de nenumărate ori şterse.

Companiile de stat au rămas  o povară pen­tru buget şi o frână pentru creşterea eco­nomică. În anii de criză unele dintre „perlele“ sta­tu­lui, care deţin monopoluri în pro­ducţia de energie , transportul de gaze sau trans­portul feroviar, au conti­nuat să înre­gistreze pierderi şi să gene­reze arierate.

În ultimii ani s-au înmulţit vocile care au afirmat că întreprinderile de stat au beneficiat de-a lungul timpului de un „regim special“ faţă de com­paniile private. Iar insolvenţele nu au contenit să dea bătăi de cap mediului de business, peste 100.000 de firme intrând în incapacitate de plată în anii de criză, în timp ce ponderea celor care şi-au revenit sau au şanse să o facă oscilează în jurul a 5%. „Este clar o dublă mă­sură în raporturile au­to­rităţilor fiscale cu com­paniile de stat şi cele pri­vate cât timp foar­te multe întreprinderi de stat au datorii în spe­cial la buget. Există raţiuni de ordin so­cial, politic. Statul tratează altfel com­paniile de stat faţă de companiile private, ceea ce nu este de tolerat. Dacă o companie de stat nu plă­teş­te datoriile la buget, de ce o companie privată ar plăti?

Se creează hazard moral. Şi nu este o problemă de ieri, de astăzi“, a explicat Ionuţ Du­mitru, preşedintele Consi­liului Fiscal. El apreciază că statul ar trebui să dea un semnal având un tratament echitabil faţă de toţi con­tribuabilii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO