Retail&Agrobusiness

Şeful pe achiziţii al IKEA numeşte trei furnizori români „printre cei mai buni la nivel global“

Produsele fabricate în România reprezintă doar 0,5% din ceea ce vinde magazinul IKEA din zona comercială Băneasa din nordul Capitalei

Produsele fabricate în România reprezintă doar 0,5% din ceea ce vinde magazinul IKEA din zona comercială Băneasa din nordul Capitalei

Autor: Anelis Baciu

21.06.2016, 00:00 1958

Peste 150 de produse diferite realizate de companii româneşti ajung pe rafturile magazinelor IKEA din întreaga lume. România se află pe locul 8 în topul celor mai importante ţări furnizoare pentru retailerul suedez.

Valoarea produselor „made in România“ din magazinul IKEA din zona Băneasa din Capitală este de 0,7% pe an, echivalentul a 3,4 mil. euro, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a produselor achiziţionate în principal de la antreprenori au ca destinaţie magazinele din străinătate ale retailerului suedez, potrivit datelor oferite ZF de Henrik Elm, global purchase development manager al IKEA. Ca număr ponderea produselor  care rămân în România este şi mai mică, de circa 0,5%.

„România este o ţară importantă pentru noi, avem mulţi furnizori foarte buni aici. Aramis din Baia Mare, Aviva din Sighetul Mar­maţiei sau Apu­lum din Alba Iulia se numără printre cei mai buni furnizori la nivel global pe care IKEA îi are în pre­zent“, a declarat Henrik Elm. Este prima dată când un executiv al IKEA face public numele furnizorilor din România, până acum existând doar informaţii neoficiale.

Elm spune că îi cunoaşte destul de bine pe antreprenorii români furnizori ai IKEA, în condiţiile în care el a fost cel care a pus bazele parteneriatului grupului suedez cu aceştia din postura de manager de achiziţii în România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina al IKEA în perioada 1999-2003, adică înainte ca magazinul din România să se deschidă. Elm cumpăra la acea vreme produse din România pentru magazinele din străinătate ale grupului suedez.

IKEA cumpăra mobilă şi deco­ra­ţiuni de la circa 20 de pro­ducători lo­cali, va­loarea totală a pro­duselor achi­zi­ţionate în anul fi­nan­ciar sep­tem­brie 2014 - august 2015 fiind de 489 mi­lioa­ne de euro, adică puţin peste 3% din tot ce cum­pără IKEA la nivel global. Cu această valoare România s-a poziţionat pe locul 8 în topul celor mai importante ţări furnizoare pentru retai­lerul suedez.  Ţările aflate în top trei pen­tru producţia IKEA sunt China cu 25%, Polonia cu 19% şi Italia cu 8%.

„România creşte mai rapid decât media. Antreprenorii cu care lucrăm aici sunt determinaţi să crească, să inoveze. Dacă vor continua să lucreze aşa, cu sigu­ran­ţă parteneriatul cu ei va deveni mai pu­ternic, iar volumul achiziţiilor va avansa“, a precizat Henrik Elm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO