Retail&Agrobusiness

Studiu Coface: Unu din doi procesatori de carne prezintă risc de insolvenţă ridicat. „Firmele din sector îşi plătesc greu datoriile”

Studiu Coface: Unu din doi procesatori de carne prezintă...

Autor: Roana Rotaru

22.12.2017, 12:54 204

Vânzările totale ale companiilor din industria fabricării produselor din carne, un sector în care anul trecut activau 369 de companii, a crescut cu 2% în 2016, faţă de anul precedent, la 5,78 mld. lei. Totuşi, avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2016 este sub media naţională de 4%, potrivit studiului realizat de Coface, care a concluzionat că 51% dintre aceste companii prezinta un risc de insolvenţă ridicat.

„Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragilă, foarte expusă unor şocuri negative care pot veni din partea neîncasării creanţelor sau scăderii vânzărilor. În această industrie, firmele au raportat o durată medie de încasare a creaţelor, cu uşoare fluctuaţii în ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel naţional, chiar şi în rândul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat a scazut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 in 2016, în timp ce media la nivel naţional în aceeaşi perioadă analizată a crescut de la 92 de zile la 93 zile”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Analist Economic, Coface România.

Fabricarea produselor din carne rămâne un extrem de polarizat, trei pătrimi dintre companii având pondere valorică în total cifră de afaceri de doar 3%, în timp ce 9% din totalul firmelor generează aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul întregului sector, potrivit reprezentanţilor Coface.

În 2016, aproximativ 22% din companiile din industrie au avut datorii la Bugetul de Stat, situaţie care pare să se fi îmbunătăţit în 2017, când 12% din firme au figurat cu datorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO