Retail&Agrobusiness

„Subvenţiile pentru fermieri trebuie renegociate, altfel ne distrugem producătorii interni“

„Subvenţiile pentru fermieri trebuie renegociate,...

Autor: Roana Rotaru

18.04.2016, 00:06 218
Subvenţia medie pe care o primesc fermierii români pentru anul 2015 este de 170 de euro pe hectar, cu aproximativ 35% mai puţin faţă de media europenă de 265 de euro pe hectar.
 
După aderare la UE, în 2007, fermierii români primeau în jur de 100 euro pe hectar, sumă care a crescut gradual la cuantumul subvenţiei primite astăzi, o sumă care este în continuare printre cele mai mici din Uniune, deşi a trecut până acum prin două faze de negocieri, odată cu vechea şi noua Politică Agricolă Comună (PAC).
 
„Ei au spus: România a produs, în perioada de raportare istorică 97-98 până în 2001-2002, 10 milioane de tone. Ei îţi dau banii pe cele 10 milioane de tone. Puţin le pasă lor ca România şi-a revenit şi a produs între timp 20 milioane de tone. Nu, domnule. Deci practic ei îţi dau subvenţia aferentă producţiei de 10 milioane de tone. Pe urmă, România a împărţit-o pe fermieri, pe suprafaţă şi s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu se recalculează pentru că aşa a fost negociat“, a explicat pentru ZF Toma Dinu, decan al Facultăţii de Management în Agricultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO