Retail&Agrobusiness

Summitul Mediafax „Fermierii României“ 2018. Previziuni pentru anul agricol 2018: recoltarea a debutat într-un timp record, producţia va fi net superioară celei de anul trecut, dar preţurile la cereale vor creşte după recoltare

Participanţii la conferinţa Mediafax se aşteaptă ca anul agricol 2018 să fie la fel de bun ca 2017

Participanţii la conferinţa Mediafax se aşteaptă ca anul agricol 2018 să fie la fel de bun ca 2017

Autor: Răzvan Botea

22.06.2018, 00:05 1417

În ciuda faptului că, din cauza vremii capricioase, producţia agricolă a debutat cu o sincopă, recoltarea a început anul acesta mai devreme ca niciodată, în timp ce produsele agricole sunt prezentate diferit faţă de anul trecut, atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi al cantităţii, dar şi al modului în care se prezintă pe piaţă, a spus Petre Daea, ministrul agriculturii, în cadrul evenimentului Mediafax „Fermierii României“ 2018.

„Ştiu bine experienţele din câmp. Niciodată nu am intrat la recoltat aşa devreme în condiţiile în care discutam cu specialiştii şi spuneam că avem o biomasă redusă şi puţine perspective de producţie. Iată, într-un an capricios, fermierii au reuşit să recolteze până la această dată această suprafaţă. Acest lucru sugerează capacitatea tehnică de care dispun“, a declarat Petre Daea.

În materie de export, preţurile la orz în Portul Constanţa erau miercuri de 155 de euro/tonă, iar cele la grâu de 159 de euro/tonă, asemănătoare cu cele din Franţa de la Rouen, însă după recoltare este de aşteptat ca preţurile să urce.

„Sunt preţurile din portul Constanţa şi am vrut să vi le spun şi pe cele de la Rouen, tot de ieri, care au fost de 162 de euro, preţurile fiind asemănătoare. Pentru noi problema se mai pune şi altfel, în zonele mai înde­părtate de Portul Constanţa, unde vorbim de preţul la transportul cerealelor, de la 9 euro pe tonă până la aproape 20 de euro pe tonă, în funcţie de zona în care ne aflăm în România“, a spus în cadrul evenimentului Alina Creţu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Dacă anul trecut România a avut o producţie record de porumb, producătorii de porumb sunt foarte rezervaţi în ceea ce priveşte producţia de anul acesta, în cea mai mare parte din cauza condiţiilor climatice nefavorabile. Seceta din Moldova şi din sudul României este principala cauză a rezervelor producătorilor în ceea ce priveşte producţia în 2018.

„În acest moment suntem extrem de rezervaţi în ceea ce priveşte cultura de porumb, pentru că în Moldova avem o situaţie gravă în ceea ce priveşte seceta, dar şi în sudul ţării în judeţele apropiate Bucureştiului sunt probleme în producţia de porumb. Avem şi alte zone în care cultura porumbului arată bine pentru această perioadă, aşa că este încă devreme să ne pronunţăm“, a adăugat directorul APPR.

Când vine vorba producţia de rapiţă de anul acesta, există, de asemenea, semne de întrebare.

„Sunt ferme care au investit foarte mult în această cul­tură şi recoltează maximum o tonă, dar avem şi ferme excepţii care recoltează 3 tone. Trebuie să ţinem minte că investiţiile în această zonă sunt deosebit de impor­tante, iar pentru fermieri, dacă nu scot 3,5-4 tone, nu este profitabil, aşadar este o surpriză grea“, a mai spus Alina Creţu.

În contextul în care recoltarea a debutat într-un timp foarte scurt, se observa la jumătatea acestei luni fap­­tul că exista producţie agricolă şi în magazine lip­seau pro­dusele româneşti de sezon, însă acest lucru s-a schim­bat: „Lucrul acesta am fost să-l verific acum, azi-di­mineaţă, şi am fost plăcut surprins să găsesc rafturile pline de produse româneşti“, susţine ministrul agricul­turii.

În ceea ce priveşte finanţarea activităţilor agricole, există soluţii pentru a se realiza prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, acestea având ca destinaţie finanţarea proiecteor complexe din agricultură şi se realizează în mai multe tranşe. Cu o contribuţie proprie de minimum 15% din valoarea totală a proiectului, durata de creditare maximă este de 5 ani, a arătat în cadrul evenimentului Ramona Ivan, directorul Direcţiei de Relaţii Externe şi Finanţări Structurale din cadrul CEC Bank.

În cadrul evenimentului s-a ridicat şi problema legii care limitează vânzarea terenurilor agricole către persoanele care nu sunt rezidente în zona respectivă, iar părerile au fost împărţite. Avocatul Cristian Popescu susţine că legea prezintă multe aspecte de neconstituţionalitate, dar şi faptul că această lege limitează investiţiile în agricultură. De cealaltă parte, un fermier se declară un „aprig susţinător“ al interzicerii sau limitării vânzării terenurilor agricole, deoarece specula de tipul imobiliar când vine vorba de tranzacţionarea terenurilor agricole este dăunătoare industriei.

În timp ce Ministerul Agriculturii încurajează fermierii să se organizeze în cooperative, astfel încât produsele să fie valorificate mai bine, Ministerul Finanţelor a emis norma unică privind facilităţile fiscale acordate cooperativelor. Cu toate acestea, sectorul agricol se confruntă cu lipsa investiţiilor, dar mai ales cu criza forţei de muncă de care este lovită România din ce în ce mai puternic.

În zona de producţie şi vânzare de lapte, România trece printr-o perioadă de vârf, în care procesatorii caută să cumpere marfa fermierilor. Acest lucru a fost alimentat de faptul că un jucător mare din Ungaria a vândut fabrica de lapte din Debrecen şi astfel importul de lapte din Ungaria a scăzut, fermierii români beneficiind de o cerere mai ridicată.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO