Retail&Agrobusiness

Topul în care România conduce detaşat în Uniunea Europeană: Locul 3 la producţia de ţigarete

Topul în care România conduce detaşat în Uniunea...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

31.05.2018, 12:08 188

România se clasează pe locul trei în topul ţărilor producătoare de ţigarete din Uniunea Europeană, cu 15% din totalul producţiei, pe primul loc clasându-se Germania cu 32%, urmat de Polonia cu 19% din totalul UE, arată un raport publicat joi de Eurostat.

Cu aproape 168 de miliarde de ţigarete produse, Germania a fost producătorul de top în 2016, producţia nemţească reprezentând 32% din totalul UE. Cu alte cuvinte, una din trei ţigarete produse în UE provenea din Germania.

Polonia s-a clasat pe locul al doilea, cu 99 de miliarde de ţigarete produse, sau 19% din totalul UE, iar România se clasează pe locul trei în top, cu 77 de miliarde de ţigarete, sau o pondere 15%, precizează Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Pe următoarele poziţii se află Grecia cu 31 de miliarde de ţigarete produse, Portugalia (27 de miliarde) şi Bulgaria (21 de miliarde), având fiecare o cotă de aproximativ 5% din producţia totală a Uniunii Europene.

În 2016, la nivelul continentului au fost produse peste 527 de miliarde de ţigarete, aceastea fiind cu 36 de miliarde mai puţine decât în 2015 şi cu aproximativ o treime (circa 300 de miliarde de ţigarete) mai puţine comparativ cu producţia înregistrată acum 10 ani.

Producţia Uniunii Europene din perioada analizată era echivalentă cu aproximativ 50 de pachete a câte 20 de ţigarete pe cap de locuitor, iar valoarea producţiei a fost de aproximativ 6,2 miliarde de euro, arată raportul Eurostat.

În România, fabrica British American Tobacco trimite în prezent la export aproximativ 60% din volumele fabricate la Ploieşti, în 45 de ţări din întreaga lume, inclusiv Rusia, Japonia, Brazilia, Italia, Regatul Unit şi Danemarca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO