Retail&Agrobusiness

UE ameninţă România cu sancţiuni după ”legea supermarketurilor”. Ce schimbări ar trebui să facă România

UE ameninţă România cu sancţiuni după ”legea...

Autor: Roana Rotaru

03.12.2016, 10:00 800
Comisia Europenă a atenţionat România că riscă să fie sancţionată cu infrigement (procedură privind încălcarea de către un stat membru a legislaţiei comunitare - n. red.) din cauza modificărilor aduse Legii 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare, şi le-a cerut decidenţilor români să revină asupra a trei articole din lege, potrivit reprezentan­ţilor Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
 
Astfel, Comisia Europeană, cu atribuţii în protejarea prin­ci­piului liberei circulaţii a mărfurilor în cadrul pieţei unice, le-a cerut deci­den­ţilor ro­mâni să nu mai oblig­e retailerii ca cel puţin 51% din produsele agroali­men­tare expuse la raft să pro­vină din lanţul scurt de apro­vizionare. De ase­me­nea, Comisia Europeană nu este de acord ca super­mar­ke­turile să fie obligate să ame­najeze spaţii dis­tinc­te pentru produsele ro­mâ­neşti sau să orga­nizeze evenimente de pro­movare a acestora.
 
„Nu e atacată în în­tre­gi­me legea, ci doar trei arti­cole, şi anume: ar­ticolul care face referire la 51% pro­duse pro­venite de pe lan­ţul scurt de apro­vi­zio­nare, ar­ti­colul care spune despre ame­najarea unui «colţ» cu produsele româneşti în magazin şi un articol cu referire la posibilitatea de a orgazina târguri şi expoziţii în spaţiile disponibile ale super­marketurilor, împreună cu consiliul local“, a declarat pentru ZF Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, care explică că avertismentul Comisiei Europene „nu e altceva decât o scrisoare în care ne anunţă că am putea să intrăm în infringement pentru acele trei măsuri“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO