Retail&Agrobusiness

Un secret tot mai greu de aflat. Ce companii produc mărcile private pentru retaileri?

Un secret tot mai greu de aflat. Ce companii produc...

Autor: Roana Rotaru

26.02.2018, 00:06 1057

♦ ANPC: „Legea permite să fie înscrise pe ambalajul produsului numai numele şi adresa distribuitorului“.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consuma­torului (ANPC) spune că regulamentul UE nu obligă retailerii să specifice pe etichete care sunt fabricile care realizează produse marcă privată pentru ei, iar impunerea unor astfel de obligaţii ar putea constitui „bariere în libera circulaţie a mărfurilor”.

Majoritatea retailerilor nu trec pe etichetele mărcilor lor private informaţii relevante precum denumirea companiei producătoare, un detaliu care ar putea influenţa decizia de cumpărare. Cine sunt producătorii care livrează mărci private marilor retaileri este un secrect apărat cu dinţii de majoritatea retailerilor, care preferă să folosescă, spre exemplu, sintagma „Produs şi ambalat pentru Mega Image / Carrefour etc.“

„Legea permite să fie înscrise pe ambalajul produsului numai numele şi adresa distribuitorului care îşi asumă răspunderea calităţii, siguranţei şi etichetării produsului. (…) Prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare au caracter obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, iar impunerea de elemente suplimentare de etichetare poate constitui bariere în libera circulaţie a mărfurilor“, spun reprezentaţii ANPC.

În piaţă sunt şi retaileri care specifică firma producătoare, cum ar fi retailerul Lidl, care deţine marca privată magazin Pilos, un retailer care lucrează atât cu fabrici din străinătate, cât şi din România, pentru producţia lactatelor marca Pilos. Mulţi însă preferă să nu treacă aceste informaţii pe etichetă.

„Poporul român ar trebui să-i sancţioneze şi să nu mai cumpere dacă nu publică denumirea companiei producă­toare. Unii nu se uită însă pe etichete“, a spus Dimitrie Muscă, proprietarul Complexului Agroindustrial Curtici din judeţul Arad, care produce preparte din carne, lactate şi panificaţie în sistem integrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO